Datum zadnje izmjene: 01. 11. 2023.

Seksualno aktivni adolescenti i rizične odrasle osobe trebali bi dobiti bihevioralno savjetovanje kako bi se spriječile spolno prenosive infekcije, prema ažuriranim preporukama USPSTF - Radne skupine za preventivne usluge SAD-a.

Ove preporuke su u velikoj mjeri u skladu s prethodnim USPSTF preporukama za intenzivno bihevioralno savjetovanje, sa sjednicama od najmanje 30 minuta, kako bi se spriječilo širenje spolno prenosivih bolesti  među tinejdžerima i odraslima s visokim rizikom za spolno prenosive bolesti. Nove preporuke nadovezuju se na smjernice koje su prethodno izdane 2014.

Spolno prenosive infekcije, odnosno spolno prenosive bolesti, u porastu su diljem zemlje, a u SAD-u svake se godine prijavi oko 20 milijuna novih slučajeva, rekla je članica radne skupine dr. Melissa Simon s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu. Ako se ne liječe, spolno prenosive bolesti mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući neplodnost, AIDS i rak.

Radna skupina utvrdila je da kliničari mogu pomoći pružanjem bihevioralnog savjetovanja seksualno aktivnim tinejdžerima i odraslima s povećanim rizikom, što može smanjiti stopu spolno prenosivih bolesti za približno trećinu.

Budući da su stope spolno prenosivih bolesti veće među adolescentima od ostalih populacija, svi tinejdžeri smatraju se rizičnim i dobrim kandidatima za bihevioralno savjetovanje, piše USPSTF u preporukama objavljenim u JAMA-i.

Odrasle osobe koje se smatraju rizičnim za spolno prenosive bolesti uključuju osobe koje trenutačno imaju spolno prenosive bolesti ili su liječene od jedne u prethodnoj godini; ljudi koji dosljedno ne koriste kondome; osobe s više seksualnih partnera. Odrasli se također smatraju ugroženim ako su njihovi seksualni partneri u populacijama s višim stopama spolno prenosivih bolesti, uključujući osobe koje traže testiranje ili njegu u klinikama za spolno prenosive bolestif, seksualne i rodne manjine, osobe s HIV-om, osobe koje konzumiraju drogu, osobe koje su bile u zatvoru i osobe koje razmjenjuju seks za drogu ili novac.

Pristupi savjetovanju uključuju sesije uživo, kao i podršku koja se isporučuje putem videozapisa, web stranica, pisanog materijala, telefonskih poziva i tekstualnih poruka, prema preporukama USPSTF-a.

Bihevioralno savjetovanje u prevenciji spolno prenosivih bolesti

U idealnom slučaju, liječnici primarne zdravstvene zaštite mogli bi osobno ponuditi bihevioralno savjetovanje, uputiti pacijente drugim pružateljima usluga da to učine ili reći pacijentima o opcijama za procjenu rizika i dobivanje podrške bez viđanja kliničara - kao što su internetski resursi, tekstualne platforme, telefonska pomoć ili videozapisi.

"Postoje razne učinkovite metode bihevioralnog savjetovanja koje kliničari mogu birati", rekla je dr. Simon. "Ono što je najvažnije je da su kliničari usklađeni s potrebama stanovništva kojem služe i osiguravaju bihevioralno savjetovanje o spolno prenosivim bolestima svima koji mogu imati koristi od toga."

Ono što je novo u najnovijim preporukama USPSTF-a je priznanje da čak i kratke interakcije koje uključuju raspravu o seksualnom zdravlju i prevenciji spolno prenosivih bolesti mogu pozitivno utjecati na ponašanje pacijenata, rekla je dr. Jeanne Marrazzo, koautorica uvodnika koji prati studiju i direktorica odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu Alabama u Birminghamu.

"Kliničari često samo trebaju otvoriti vrata sigurnog, udobnog mjesta kako bi se ti razgovori dogodili, a oni mogu napraviti veliku razliku, čak i ako su kratki", rekla je dr. Marrazzo. "Može biti vrlo lako ako je kliničaru ugodno postavljati pitanje i razgovarati o tome".

Za smjernice o najboljim praksama za pokretanje tih razgovora, dr. Marrazzo je preporučila kliničarima da potraže resurse dostupne od Nacionalne mreže centara za kliničku prevenciju spolno prenosivih bolesti (https://bit.ly/3kTkCsq) i Zdravstvenog instituta Fenway (https://bit.ly/3kXnN2s). "Kliničari također mogu pomoći stvaranjem okruženja dobrodošlice koje priznaje raznolikost naših pacijenata u smislu njihovih seksualnih i rodnih identiteta", rekla je dr. Marrazzo.

JAMA, online 2020.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve