Datum zadnje izmjene: 10. 03. 2024.

Termo-ablacijski frakcijski CO2 laser je sigurna, dobra podnošljiva i učinkovita opcija za ublažavanje teških simptoma vulvo-vaginalne atrofije (VVA) u žena u postmenopauzi, prema nedavnom istraživanju. Rezultati, objavljeni online u znanstvenom časopisu "Maturitas", pokazali su statistički značajno poboljšanje simptoma vaginalne suhoće, pečenja, svrbeži i dispareunije – bolnosti kod spolnog odnosa kod pacijentica s vulvo-vaginalnom atrofijam nakon tri tretmana vaginalnim frakcijskim CO2 laserom. 

"Za žene s teškim urogenitalnim simptomima čiji je uzrok vulvo-vaginalna atrofija, a koje nemaju koristi od promjene načina života, uporabe vaginalnih lubrikanata ili lokalne estrogenske terapije, liječnici trebaju imati na umu korištenje vaginalnog frakcijskog CO2 laserskog liječenja", navodi autor dr. Antonino Perino, profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu u Palermu u Italiji. 

"Nedavni podaci iz literature potvrđuju da frakcijski CO2 laser primjenjen vaginalno postiže" regeneraciju "tkiva minimalno invazivnim postupkom, poboljšanje elastičnosti i hidratacije vaginalnih stijenki i olakšavanja nemira u vezi s vulvo-vaginalnom atrofijom", dodao je. Dr. Perino i kolege pratili su 48 žena u postmenopauzi, koje su se požalile na jedan ili više simptoma koji se odnose na vulvo-vaginalnu atrofiju, a koji nisu osjećale poboljšanje nakon prethodno provedene estrogenske ili lokalne terapije. Sudionice su podvrgnute vaginalnom tretmanu frakcijskim CO2 laserom između travnja i prosinca 2013. godine. 

Znanstvenici su pratili vaginalni status ispitanica na početku i 30 dana nakon tretmana pomoću indeksa vaginalnog zdravlja (VHI). Pored toga, evaluirali su subjektivnu procjenu simptoma koja je ocjenjivana pomoću vizualne analogne ljestvice. Nakon tri tretmana vaginalnim frakcijskim CO2 laserom, pacijentice su izvijestile o značajnom napretku i poboljšanju simptoma vulvo-vaginalne atrofije, uključujući vaginalnu suhoću, pečenje, svrbež, i dispareunija. Također je uočen i značajan napredak u VHI ocjenama na početku i 30 dana nakon tretmana. 

"Osim toga, 91,7% pacijenata su izjavile da su zadovoljne ili vrlo zadovoljne s procedurom", napisali su istraživači.

Frakcijski CO2 laser poboljšava simptome vulvo-vaginalne atrofije

"Prema našem mišljenju, vaginalni frakcijski CO2 laser tretman je pogodan za sve post-menopauzalne pacijenatice koje se žale na jedan ili više simptoma koji se odnose na vulvovaginalnu atrofiju (npr vulvo-vaginalni svrbež, peckanje, smanjena vlaženje rodnice, bolnost pri spolnom odnosu) i izostanak odgovarajućeg poboljšanja nakon pprethodne primjene estrogena ili lokalne terapije. Osim toga, ovaj tretman se može proširiti i na žene s teškim kontraindikacijama za primjenu hormona, kao što su bolesnice nakon liječenja ginekoloških karcinoma, kod kojih se laserski postupak može se koristiti kao siguran ne-hormonska opcija."SOURCE: http://bit.ly/1AVzlGh

Maturitas 2014.

 


dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve