Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.

Više od 30 tipova HPV-a / Humani Papillomavirus, u anogenitalnom području izaziva infekcije koje se manifestiraju pojavom šiljastih bradavica ili kondiloma. Najznačajniji među njima su tipovi 6 i 11, označeni kao niskorizični tipovi HPV / low-risk HPV

Česta je istodobna infekcija s daleko patogenijim visokozičnim / high-risk tipovima HPV-a: 16, 18, 31, 33 i 35 koji se redovito izoliraju iz prekanceroznih lezija i karcinoma vrata maternice. I dok se u terapiji prekanceroznih lezija vrata maternice jos uvijek traga za učinkovitom konzervativnom terapijom, pojavom imkvimoda razriješena je nedoumica u liječenju šiljastih kondiloma.

Imikvimod je lijek koji se koristi u liječenju aktinične keratoze kože. Zaključak najnovije prospektivne, placebo-kontrolirane studije njemačkih znanstvenika je vrlo ohrabrujući: lokalna primjena 5% imikvimod kreme ima značajno bolji terapijski učinak od svih do sada korištenih metoda u liječenju infekcije niskorizičnim tipovima HPV-a. 

Imikvimod / Aldara ubraja se u imunomodulirajuće tvari, a točan mehanizam djelovanja ovog lijeka nije poznat. Posjeduje antivirusno i antitumorsko djelovanje, pri čemu je značajna stimulacija celularnog odjeljka imunološkog sustava uz porast produkcije alfa-interferona i alfa-TNF / Tumor Necrose Factor, iz monocita i makrofaga. Primjenjuje se u obliku kreme koja se nanosi na promjene 3x na tjedan. 

Za razliku od kirurškog odstranjivanja ili krioterapije kondiloma, gdje je recidiv i do 75%, stopa recidiva kod primjene Aldare je manja od 20%. Krema se primjenjuje do nestanka promjena, a najduže 16 tjedana.
 

Leitlinie der Deutschen STD-Gesellschaft, Juni 2000
Geb Fra 2001; 10: 17.11.03

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve