Datum zadnje izmjene: 18. 08. 2021.

Gotovo 300 kemikalija koje se nalaze u svemu, od pesticida do aditiva u hrani, kozmetike, pa čak i vode moglo bi povećati rizik za rak dojke u Amerikanki, pokazuje nova studija.

Nakon što su analizirali podatke američke Agencije za zaštitu okoliša o više od 2.000 kemikalija, znanstvenici su identificirali 296 tvari koje su stimulirale laboratorijske stanice na proizvodnju estrogena ili progesterona - hormona za koje se zna da potiču tumore dojke, izvještavaju u Perspektivi zdravlja okoliša.

"Veza između estrogena i progesterona i raka dojke dobro je uspostavljena. Stoga bismo trebali biti izuzetno oprezni u vezi s kemikalijama u proizvodima koje povećavaju razinu ovih hormona u tijelu", rekla je jedna od autorica Ruthann A. Rudel, direktorica istraživanja na Institutu Silent Spring u Newtonu, Massachusetts.

Kemikalije koje bi mogle biti gotovo bilo gdje u domovima, namještaju, hrani, vodi, šamponima, bojama za kosu i pesticidima, bile su vjerojatnije kancerogene ili otrovne za razvoj ili reprodukciju, rekla je Rudel.

"Mislim da industrija može i trebala bi učiniti više, i zaista se nadam da će pomno proučiti ovaj popis", rekla je. "Trenutno postoji prilika za preformuliranje na temelju ovog popisa."

Autori su pozvali regulatore i proizvođače da njihovo istraživanje razmotre kao poziv na uzbunu radi ispitivanja kemikalija na sigurnost.

Osim toga, Rudel je rekla kako se nada da će istraživači raka dojke provesti studije na ljudima i životinjama o kemikalijama koje je identificirala. Također je pozvala na strožu regulaciju kemikalija koje bi mogle potaknuti rast raka dojke.

Pesticidi i druge uobičajene kemikalije mogu povećati rizik za rak dojke

"Daljnji napori u identificiranju karcinogena dojke hitno su potrebni jer je ženski karcinom dojke postao najčešće dijagnosticirana vrsta raka u svijetu i vodeći uzrok smrti od raka u žena na globalnoj razini", pišu Kathryn Guyton i Mary Schubauer-Berigan u popratnom editorijalu. Guyton radi za Nacionalnu akademiju znanosti, inženjerstva i medicine, a Schubauer-Berigan radi za Međunarodnu agenciju za istraživanje raka.

Od kemikalija koje su prepoznate da izazivaju porast estrogena i progesterona, 33 su klasificirane kao kancerogene, vjerojatno ili moguće kancerogene. Nisu pronašli podatke o kancerogenosti 32 kemikalije.

"To je nešto poput, ako ne pogledate, nećete je pronaći", rekla je Linda Birnbaum, znanstvenik emeritus i bivša direktorica Nacionalnog instituta za zaštitu okoliša i Nacionalnog programa toksikologije. Nije bila uključena u novu studiju.

"Moramo pogledati više ovih kemikalija i preispitati mnoge od njih", rekla je.

Mnogi američki potrošači porešno vjeruju da vlada ne bi dopustila prodaju proizvoda u trgovinama ako sadrže kemikalije koje bi mogle biti štetne, ali "to nije točno", rekla je Rudel. "Postoji pravi jaz."

"Nadam se da će ovaj rad potaknuti Ured EPA -e za pesticide i druga regulatorna tijela, uključujući FDA -u i Ministarstvo poljoprivrede SAD -a, da temeljitije razmotre ove stvari", rekla je Birnbaum. Nažalost, ove agencije su užasno potplaćene za posao koji bi trebale odraditi.

 

SOURCE: https://bit.ly/3xd9fAv and https://bit.ly/3f9ex9U 

Environmental Health Perspectives, online, 2021.

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve