Datum zadnje izmjene: 03. 05. 2022.

Mala djeca koja su prenatalno ili postnatalno izložena sitnim česticama mogu imati povećani rizik za razvoj dječjeg alergijskog rinitisa u ranom djetinjstvu, sugerira nedavno istraživanje.

Istraživači su ispitali podatke od 140,911 djece na Tajvanu, uključujući 47,276 (33.6%) kojima je dijagnosticiran alergijski rinitis u prosječnoj dobi od 2.97 godina. Djeca su bila izložena srednjim tjednim koncentracijama PM 2.5 od 34.26 mikrograma/m3 tijekom trudnoće i 33.56 mcg/m3 tijekom prve godine nakon rođenja.

Povećanje interkvartilnog raspona od 17.98 mcg/m3 tijekom trudnoće i tijekom prve godine nakon rođenja značajno je povezano s incidentnim alergijskim rinitisom.

Najviši rizik se nalazi 46 tjedana nakon rođenja, primjetio je tim iz Thoraxa.

"Naše je istraživanje otkrilo da se rizik od razvoja alergijskog rinitisa povećao s 30 gestacijskih tjedana na 52 tjedna nakon rođenja", rekao je autor studije Bing-Fang Hwang, dekan Koledža za javno zdravstvo na Kineskom medicinskom sveučilištu u Taichungu na Tajvanu.

Istraživači su mjerili PM koristeći kombinaciju očitavanja satelita, podataka o korištenju zemljišta u Taichungu i meteoroloških varijabli. Kućne adrese dojenčadi pri rođenju su uskladili s procijenjenim razinama PM 2.5 na tom mjestu.

Nekoliko je čimbenika povezano s povećanim rizikom od alergijskog rinitisa, uključujući muški spol, majčinu atopiju i majčinu bolest srca.

Mnogi čimbenici mogu izmijeniti utjecaj onečišćenja zraka na rizik od alergijskog rinitisa, uključujući stres, siromaštvo, nisku razinu obrazovanja i izloženost nasilju, rekao je Qihong Deng, profesor na Školi za javno zdravstvo XiangYa iz sveučilišta u Changsha, Kina, koji nije bio uključen u studiju.

"Analiza podataka pokazuje da su djeca iz obitelji s nižim socioekonomskim statusom ili stresnim iskustvom u većem riziku od razvoja alergijskih bolesti - posebice astme i alergijskog rinitisa - zbog onečišćenja zraka", rekao je Deng e-mailom. "To podrazumijeva da stres može djelovati sličnim mehanizmima kao i zagađivači zraka, tj. postoji interakcija između njih i stoga ne možemo razdvajati njihove učinke."

Prenatalna i postnatalna izloženost sitnim česticama je vezana za alergijski rinitis

Kako bi smanjili rizik od dječjeg alergijskog rinitisa u zajednicama s lošom kvalitetom zraka, kliničari bi trebali savjetovati trudnice da smanje nepotrebne aktivnosti na otvorenom i da kod kuće koriste pročiščivače zraka s HEPA filterima ili klima uređaje s PM 2.5 filterom, rekao je Hwang. Majke bi također trebale razmisliti o nošenju N95 ili ekvivalentnih respiratornih maski kada su na otvorenom tijekom razdoblja loše kvalitete zraka.

Jednom kada se bebe rode, trebale bi ostati što više u zatvorenom kada su koncentracije PM 2.5 vani previsoke, dodao je Hwang.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/3lsas2N Thorax, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve