Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Rak jajnika u dječjoj i adolescentnoj dobi povećava rizik od drugog primarnih tumora i limfoma, navodi se u novoj studiji.

Dr. Giovanni Sisti, sa Sveučilišta u Firenci u Italiji, i kolege su proveli retrospektivnu studiju o karcinomu jajnika kod pacijentica s dijagnozom malignog tumora starosti 19 godina ili mlađima između 1973. i 2011.godine. Koristili su National Cancer Institute's Surveillance, Epidemiology i End Results (SEER) baze podataka za identificikaciju i praćenje pacijentica.

Od ukupno 806 bolesnica, 28 (3,47%) je razvilo drugi primarni tumor nakon dijagnoze malignog raka jajnika. Praćena skupina je imala 85% veći rizik za solidne tumore i 528% veći rizik za limfo-hematološke maligne bolesti u usporedbi s općom populacijom.

Nakon početne dijagnoze malignog oboljenja jajnika tijekom djetinjstva ili adolescencije, incidencija limfoma bila je 4,25 puta i akutne ne-limfocitne leukemije 19,65 puta veća, izvješćuju autori u članku objavljenom na internetu u časopisu "Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology".

Najveći rizik je bio za orofaringealni karcinom, endokrine tumore, limfome i leukemije. Najveći povećani rizik je izračunat za sve limfo-hematološke karcinome (4,55), posebice za limfom (2,46) i akutnu ne-limfocitnu leukemiju (2,29).

Značajniji SIR solidnih primarnih tumora u intervalima od 2-11 mjeseci i 5-9 godina nakon dijagnoze raka jajnika su 17,13 (p <0,05) i 7,03 (p <0,05). Svi slučajevi limfoma su detektirani najmanje 10 godina nakon početne dijagnoze raka jajnika (SIR 6,63, p <0,05).

Autori su prijavili dvostruko povećanje rizika za sekundarne solidne tumore, pet puta veći rizik za limfne i hematološke maligne bolesti, 20 puta veći rizik za akutne ne-limfocitne leukemije, četverostruko povećan rizik od bilo koje vrste limfoma i tri puta veći rizik od endokrinih malignih oboljenja.

Napisali su da je etiologija drugih primarnih malignih oboljenja multifaktorijalna i ne može biti isključivo pripisana prethodnim liječenjima raka. Međutim, izloženost kemoterapiji može biti primarni pokretač razvoja drugog primarnog tumora.

"Ova studija obuhvaća više od 40 godina pedijatrijskog raka jajnika" izjavila je za Reuters Health putem e-maila dr Jamie Bakkum-Gamez, iz klinike Mayo u Rochesteru, Minnesota. Istaknula je da je studija retrospektivna i da SEER ne uključuje podatke koji potvrđuju hipotezu autora o ulozi kemoterapije u razvoju drugih primarnih tumora.

Prema riječima dr Bakkum-Gamez, koja nije bila uključena u studiju, današnji standard liječenja je vrlo različit od ranijih godina. "Većina zametnih stanica raka jajnika su u stadiju I", rekla je, ističući kako je istraživanje pokazalo da su se neki slučajevi stadija I promatrali nakon operacije bez kemoterapije.

No, to nije uvijek bilo tako, rekla je. Do kasnih 1970-ih samo je jedna od pet mladih žena i djevojaka koji su imale karcinom jajnika preživjele. "Kemoterapija povećava preživljenje za više od 90% i bila je standard liječenja desetljećima", rekla je dr Bakkum-Gamez.

Danas sve više mladih žena treba kemoterapiju, ali među onima koji je trebaju, trenutni standard liječenja uključuje etoposid koji je poznat da povećava rizik od malignih hematoloških oboljenja. Ove pacijentice, rekla je dr Bakkum-Gamez, se već prate u skladu sa smjernicama.

Jedan od autora studije dr Sisti navodi za Reuters Health u e-mailu da se istraživanje može poboljšati probirom za određene vrste drugih primarnih malignih bolesti, poput endokrinih tumora i limfoma. "Oni se obično previde jer ih prethodne studije nisu uvrstile", rekao je.

Prema dr Sisti, drugi pristup bi bio da se individualizira vrsta liječenja prije davanja kemoterapije pomoću genetskih / molekularnih karakteristika pacijentica i rizik od drugog primarnog tumora poveže s tim genotipom.

Istaknuo je da nadzor treba započeti rano te mora biti nastavljen dugi niz godina. "Naše istraživanje je pokazalo značajnu pojavu drugog primarnog tumora više od desetljeća nakon liječenja", izjavio je.

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1ygehNy
J Pediatr Adolesc Gynecol 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve