Datum zadnje izmjene: 16. 09. 2020.

Žene koje žive u blizini lokacija za proizvodnju nafte i plina na kojima gori prirodni plin mogu biti izložene većem riziku od prijevremenog porođaja, izvijestio je tim kalifornijskih istraživača.

Analiza više od 23,000 evidencija rođenja od 2012. do 2015. godine otkriva 50% veću vjerojatnost prijevremenog porođaja za žene koje žive unutar tri milje (5 km) od teksaškog bazena šindre Eagle Ford, nego za žene koje su živjele dalje.

"Naše istraživanje otkriva da život u blizini plamtenja štetno djeluje na trudnice i bebe", rekla je koautorica Jill Johnston, znanstvenica za zaštitu okoliša na Sveučilištu Južna Kalifornija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Environmental Health Perspectives" i iznosi dokaze koji povezuju zagađenje okoliša s lošijim ishodima trudnoće. Druga studija iz lipnja otkrila je povezanost između zagađenja zraka ili višim vanjskim temperaturama i povećanim šansama za prijevremeno rođenje ili mrtvorođenje.

Ta su otkrića, objavljena u časopisu "American Medical Association", rezultat analize 70 studija koje su obuhvatile 32 milijuna porođaja. Također je utvrđeno da su crne žene nerazmjerno izložene riziku.

U novoj studiji, koju su proveli znanstvenici iz USC-a i UCLA-a, povezanost između prijevremenog rođenja i blizine primijećena je samo među Hispanoamerikankama i Latinoamerikankama, koje su činile 55% populacije u studiji. Nije zabilježen efekt među bijelim, nehispano ženama, koje su činile 37% ukupnog broja. Prerano rođena djeca imaju veći rizik od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i smetnje razvoja.

Tim je rekao kako je prvi istražio ishode rođenja povezane s utjecajem nafte i sagorijevanja, što je zabilježilo značajan utjecaj u južno - teksaškom nalazištu nafte Eagle Ford i drugim američkim središtima škriljaca.

Plamtenje može oslobađati kemikalije poput benzena, ugljičnog monoksida i dušikovih oksida, zajedno sa sitnim česticama, teškim metalima i crnim ugljikom.

Život u blizini plamtećeg plina i rizik za prijevremeni porod

Američke bušotine su u 2019. godini, treću godinu zaredom ispuštale više prirodnog plina, uslijed velike proizvodnje i nedostatka regulativa za suzbijanje prakse, prema državnim podatcima i neovisnim procjenama istraživanja.

Kad su cijene nafte niske ili kad naftnim poljima nedostaje pristup cjevovodu, bušilice imaju tendenciju ispuštanja plina, koji može sagorjevati tjednima.

 

SOURCE: https://bit.ly/2Zv1ZT3

Environmental Health Perspectives, online 2020.

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve