Datum zadnje izmjene: 01. 01. 2020.

Mnogobrojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tijekom ovog istodobno dugog i kratkog perioda iznova stvaraju. Ipak, umirujuća je istina da trudnoća nikada nije bila tako sigurna.

Nikada ranije u povijesti porodništva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave.

Nepotrebni strahovi mogu učiniti trudnoću uznemiravajućim događajem, otuda je cilj prekoncepcijske obrade prevenirati komplikacije trudnoće i sačuvati zdravlje majke.

 

Planiranje trudnoće

Uvijek kada je to moguće, trudnoću treba planirati. U okviru prekoncepcijske obrade prije svega treba dobiti podatke o eventualnim nasljednim bolestima u obitelji jer bi ti podatci mogli pomoći u planiranju antenatalne skrbi / praćenja trudnoće i potrebnih dijagnostičkih metoda. Jednako važni su podatci o bolestima buduće trudnice.

Ukoliko majka boluje od dijabetesa nužna je dobra regulacija glikemije u razdoblju prije zanošenja. Ako metabolička regulacije nije postignuta, pacijenticu treba motivirati da trudnoću ne planira sve dok se ne postigne dobra regulacije glikemije.

Ako buduća trudnica zbog svoje bolesti uzima lijekove, potrebno je utvrditi mogući potencijalni teratogeni učinak. Neke lijekove treba izbjegavati u ranoj trudnoći zbog teratogenog učinka, dok se drugi ne smiju uzimati tijekom cijele trudnoće zbog toksičnog učinka na fetus. Dobro je poznat teratogeni učinak nekih antikoagulanata, antihipertenziva i antiepileptika. Te lijekove treba zamijeniti s onima koji ne posjeduju teratogeni potencijal. 

Pored prekoncepcijskog dijabetesa i epilepsije, vrlo važni su prekoncepcijska hipertenzija i hipotireoza koji se moraju liječiti, zbog mogućih komplikacija, a lijekovi moraju biti tako odabrani da ne nanose štetu djetetu.

Prekoncepcijska obrada žena

Poboljšanje životne i radne okoline

U vašem kućanstvu otklonite izvore mogućih opasnosti. Premda nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvitak djeteta, prije svega se prašina digla oko utjecaja na razvitak očiju, izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred mikrovalne pećnice dok ju/ako ju koristite. Uvjerite se svaki puta da su vratašca dobro zatvorena. 

Obratite pozornost na upozorenja koja stoje na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u vašem kućanstvu. Nosite rukavice ako ih koristite, dobro provjetrite stan nakon njihove uporabe. Ukoliko je tekuća voda klorirana, najbolje je piti prokuhanu vodu. Dobro je dodatno ozeleniti stan - postaviti u stan nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.

 

Tjelesna kondicija i zdravlje

Održavanje tjelesne kondicije i zdravlja preporuča se svima, pa niti prekoncepcijsko razdoblje i trudnoća nisu izuzetak. Opće dobro stanje olakšava ne samo trudnoću, nego i porođaj. Vrijeme prije trudnoće treba iskoristiti za stjecanje određene fizičke spremnosti.

Redovito vježbanje može olakšati probavu i spriječiti zatvor, poboljšati cirkulaciju, disanje, mišićni tonus i elastičnost kože.

U većini slučajeva trudnoća neće značiti odustajanje od uobičajene tjelovježbe. Ono što trudnica pak treba imati na umu je umjerenost. Najvažnije pravilo u održavanju tjelesne kondicije tijekom trudnoće, ukoliko liječnik ne odredi drugačije je: "Ne vježbati do točke umora." 

Umjerene sportske aktivnosti, osobito plivanje, lagano vježbanje i hodanje, ne samo da su dozvoljene, već se i preporučuju i tijekom trudnoće. Plivanje učvršćuje mišiće, povećava snagu i izdržljivost. Vježbanjem i hodanjem poboljšavaju se cirkulacija i probava.

Prekoncepcijska obrada žena

Odgovarajuća prehrana

Navike u prehrani mogu djelovati na tijek trudnoće i nastanak neugodnosti u trudnoći (umor, jutarnja mučnina, grčevi u nogama, zatvor i drugi simptomi) i komplikacija kao što su anemija i preeklampsija, te prerani porođaj i premala/prevelika porođajna težina djeteta. Otuda je vrlo važno, još u prekoncepcijskom razdoblju, postaviti određena pravila i ciljeve osobito planirati i pobrinuti se da u trudnoću uđemo s barem približno normalnom tjelesnom težinom.

Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerima, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svježi meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerijom, koja izaziva listeriozu. Ova bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi), kao i svježe neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu, bolest koja može izazvati sljepoću, oštećenja mozga i srca djeteta. 

Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (6 - 8 manjih obroka), takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane. Umjereni, postupni i stalni dobitak na težini tijekom trudnoće sprječava različite komplikacije, a prije svega nastanak šećerne bolesti u trudnoći, povišenog tlaka i preeklampsije, proširenih vena, hemoroida, malu težinu novorođenčeta ili dugi i težak porođaj zbog prevelikog djeteta. 

Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva da se povećavaju. Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 - 300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unesenih namirnica ne treba rasti, osobito ne jesti za dvoje. Prednost treba dati namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim u vitaminima i mineralnim tvarima (povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi). Dozvoljeni prirast tjelesne težine u trudnoći se kreće između 10 - 12 kg.

 

Dobra medicinska njega

Planirajte obaviti ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvuk prije trudnoće. Tako je moguće na vrijeme otkriti moguće čimbenike koji bi loše utjecali na trudnoću. Osobito je važno prekontrolirati vaginalni iscjedak i vrat maternice na prisutnost upalnih čimbenika, koji su glavni razlog kasnih spontanih pobačaja i prijevremenih poroda. Ukoliko je to moguće, napravite cervikalne briseve i stomatološku kontrolu jer su vrat maternice / cerviks i usna šupljina su najčešći izvor bakterija u trudnoći.

U okviru prekoncepcijske obrade potrebno je učiniti i temeljne laboratorijske nalaze, kao što su krvna slika uz razinu glukoze i željezo. Važno je otkriti prekoncepcijski dijabetes ali i anemiju / slabokrvnost, koja može biti razlog za nastanak spontanog pobačaja, prijevremenog poroda i poslijeporođajne depresije. Liječenje je vrlo jednostavno nadomjestkom željeza. 

Potrebno je provjeriti razinu TSH i ako je veći od 2.5 mIU/ml odrediti protutijela na štitnjaču. U trudnica u kojih je TSH veći od 2.4 mIU/ml a protutijela pozitivna, veća je mogućnost spontanog pobačaja te makrosomije,  zbog čega se preporučuje susptitucijska terapija s 50 mcg Euthyroxa, bez obzira što se ne radi o pravoj, već subkliničkoj hipotireozi.

Pored toga, potrebno je provjeriti postoji li imunitet na toksoplazmu. Ukoliko je imunitet prisutan / pozitivna IgG protutijela, tada se više ne trebate brinuti o toksoplazmi. Ako su protutijela negativna, ovu pretragu valja ponavljati i u trudnoći svakih 12 tjedana, kako bi se otkrila eventualna nova infekcija i liječila. Krvnu grupu i Rh faktor možete odrediti prije, ali i nakon što ostvarite trudnoću. U idealnom slučaju i ako postoji dovoljno vremena, u prekoncepcijskoj obradi će se prekontrolirati kalendar cijepljenja i izvršiti eventualno docjepljivanje.

Ginekološka skrb tijekom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna skrb ili pregledi. Idealna prenatalna skrb obuhvaća preglede jednom mjesečno do 28. tjedna trudnoće, potom se pregledi planiraju svaka tri tjedna, a od 36. tjedna svaka dva tjedna. U vrijeme termina porođaja pregledi su jednom tjedno ili češće.  Uz izostanak prekoncepcijske obrade, brige o trudnoći o neadekvatne prenatalne skrbi, čak i niskorizična trudnoća može postati visokorizičnom. 

 

Sprječavanje i adekvatno liječenje upale

Od najvećeg značaja za vaše dobro opće osjećanje, kao i za zdravi razvitak vašeg djeteta je zaštita od infektivnih bolesti. Obratite pažnju na higijenu. U vašem kućanstvu otklonite potencijalne izvore infekcije:

  • Perite često ruke.
  • Nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube.
  • Ukoliko je neki od članova vaše obitelji bolestan, potrebno je često mijenjati posteljinu kao i ručnike, te ih odvojeno prati i iskuhavati.
  • Zaobiđite vaše bolesne prijatelje i poznanike, osobito u ranoj trudnoći. Vaša okolina će sigurno imati razumijevanja za vaš postupak. Dobro i brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonskim putem. 
  • Ukoliko vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra. Osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može imati utjecaja na vašu nerođenu bebu. 
  • Pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.
Prekoncepcijska obrada žena

Zabranjeno pušenje

Trudnoća je stanje u kojemu ginekolozi ne toleriraju pušenje. Iskoristite prekoncepijsko razdoblje za prekid pušenja.Ukoliko vam trebaju razlozi za prestanak pušenja, evo nekih koji će vam možda pomoći: 

U trudnica s izraženom navikom pušenja češće se javljaju krvarenja u početku trudnoće, kao i spontani pobačaji. U tih trudnica se veoma često javljaju poremećaji placentarnog optoka i smetnje u razvitku djeteta, prije svega zaostatak u rastu (težini), bebe, zbog čega su u prosjeku bebe trudnica koje jako puše manje i lakše. Trudnice koje puše obično ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebalo, što se smatra drugim razlogom (osim manjka kisika uslijed pušenja) za zaostatak u rastu djeteta. Djeca čije su majke jako pušile u trudnoći imaju dvostruko više smetnji sa disanjem po rođenju. Također je učestalija iznenadna smrt novorođenčeta / SIDS - sudden infant death syndrom
 

Suzdržavanje od alkohola

Kao i s pušenjem, prekoncepcijsko razdoblje treba iskoristiti da se odviknete od alkoholnih napitaka. Na temelju mišljenja stručnjaka, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta. 

Alkohol utječe različitim mehanizmima na embrionalni razvitak. S jedne strane radi se o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, s druge strane izaziva određene anomalije u razvitku. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičnog karaktera, praktično je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti od lakših formi tzv. alkoholnih efekata. 

Alkohol prolazi bez ikakvih poteškoća placentarnu barijeru i ulazi u fetalni krvotok. S obzirom da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetrima, i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti sasvim lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njeno dijete je izloženo teškom "pijanstvu".
 

 

Izbjegavanje uzimanja opojnih sredstava

Ukoliko uzimate rekreativno različite tvari za poboljšanje psihofizičkih sposobnosti ili postizanje relaksiranosti, razdoblje pripreme za trudnoću je vrijeme kada biste trebali započeti s potpunom apstinencijom. Općenito gledano, najveći problemi nastupaju zbog nepravilne placentacije i suženja krvnih žila posteljice, zbog čega prehrana fetusa nije adekvatna. Smanjeni su dotok kisika i hranjivih tvari djetetu, pa je uobičajena pojava zastoj rasta djeteta i mala porođajna težina bebe. 

Pojedinačno gledano, uzimanje kokaina za vrijeme trudnoće može dovesti do različitih anomalija urogenitalnog trakta bebe, zbog čega se kokain svrstava u teratogene supstancije. Marihuana, odnosno njen aktivni sastojak THC prolazi placentarnu barijeru i prelazi u krvotok bebe.

Znanstveno je potvrđen utjecaj na frekvenciju bebinog srca u smislu opadanja broja kucaja. Teratogeni učinak kao i povišena perinatalna smrtnost nisu potvrđeni kod konzumiranja marihuane. U nekim radovima osobito se ističe učinak marihuane u smislu kromosomskih lomova, zbog čega se uživanje ove biljke ne preporučuje za cijelo vrijeme trajanja trudnoće. LSD ne posjeduje embriotoksičko djelovanje. U pojedinačnim slučajevima opisani su također kromosomski lomovi, kao i anomalije na skeletu bebe zbog čega se nikako ne preporučuje konzumiranje za vrijeme trudnoće. 

Trudnice ovisne o heroinue moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon porođaja računati s nizom mogućih komplikacija. U većini je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica inficirana je virusom hepatitisa, a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija, stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih trudnica kod uporabe zajedničkih igala. U analizi tijeka porođaja osobito je upadljiv veliki broj operativno dovršenih porođaja. Gotovo sve trudnice u vrijeme porođaja pokazuju znake apstinencijske krize: nemir, ubrzani puls, velike oscilacije tlaka. Oko 14% novorođenčadi teži na porođaju manje od 2,500 g, a oko 25% djece se porođaji prije 38. tjedna trudnoće. 

Ukoliko pak ostanete trudni i pri tome konzumirate neku od droga, u cilju održavanja vašega zdravlja kao i zdravlja vaše bebe, svakako se posavjetujte s vašim ginekologom o mogućim komplikacijama i potražite savjet najbližeg psihijatra. Ako ništa drugo, onda barem spriječite znake apstinencijske krize u vaše bebe i uključite se u program odvikavanja još za vrijeme trudnoće. Ukoliko je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije porođaja nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta. 

 

Prvi pregled u trudnoći

Suvremena žena s visokim postignućima u vlastitoj karijeri kao i stalnoj motivaciji u svemu što radi, sklona je prevelikom dostignuću i radu. Tijekom prekoncepcijskog razdoblja i trudnoće daleko je važnije uspjeti se dovoljno i kvalitetno odmoriti, nego uspjeti sve dovesti u red i sve staviti na svoje mjesto, osobito kada su u pitanju visokorizične trudnoće. Niti u kojem slučaju ne treba čekati da se počnu javljati bilo kakvi simptomi ili znaci umora. 

Prvi pregled u trudnoći treba učiniti do 8. tjedna trudnoće, kako bi se ustanovila točna visina trudnoće i registrirali otkucaji srca embrija. Ukoliko vam liječnik preporuči mirovanje u trudnoći ili porodni dopust od 45 dana, svakako ga poslušajte, sigurno ima dovoljno dobre razloge za ovakove preporuke. Fizički rad i osobito duga razdoblja stajanja mogu biti razlog prijevremenom javljanju trudova i preranom porođaju.


 

dr. Vesna Harni

Povezane teme