Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Primjena 17-OH progesteron kaproata kod trudnica tijekom drugog i trećeg trimestra u liječenju ponavljanih spontanih pobačaja sigurna je za fetus, objavljeno je u znanstvenom časopisu Obstetrics & Gynecology.

Ranija istraživanja su pokazala da hormonsko liječenje progesteronom u trudnoći smanjuje učestalost ponavljanja prijevremenog porođaja prije 37, 35 i 32. tjedna trudnoće, navode autori, ali je ostalo nejasno je li ovaj način liječenja siguran za fetus.

Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Alabami, Birmingham, istraživali su neurološki razvitak i druge zdravstvene parametre ishoda trudnoće kod 194 djece koja su tijekom trudnoće bila izložena djelovanju 17-OH progesteron kaproata tijekom drugog i trećeg trimestra, te uspoređivali ove podatke s ishodom porođaja 84 djece izložene placebo lijeku.

Prema upitnicima provedenim u starosnoj dobi od 48 mjeseci ("Ages and Stages Questionnaire scores") nisu nađene razlike između skupina djece koja su bila izložena 17-OH progesteron kaproatu i skupine izložene placebo lijeku, navode autori.

Dvije skupine djece nisu se statistički značajno razlikovale niti po prirodi ili učestalosti postavljanja različitih dijagnoza od strane liječnika koji su pratili zdravlje djece.

Rezultati tjelesnog pregleda kao i tjelesnih abnormalnosti, uključujući genitalne malformacije također se nisu razlikovale u dvije navedene skupine djece, a indeksi spolno-specifičnog ponašanja bili su unutar normalnih granica djece predškolske dobi.

"Sveukupno, ovo istraživanje omogućuje donošenje zaključka da je uporaba 17-OH progesteron kaproata tijekom drugog i trećeg trimestra trudnoće sigurna za fetus", zaključak je znanstvenika.

 

Obstet Gynecol 2007;110:865-872.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve