Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Iregularni ili izrazito dugi menstruacijski ciklusi tijekom rane adolescencije udvostručuju rizik kasnijeg javljanja šećerne bolesti u žena (diabetes mellitus typ II), rezultat je analize podataka iz The Nurses Health Study II.

Analiza uključuje 10.000 žene starosti 18 - 22 godine koje u trenutku početka praćenja (1989. godina) nisu imale šećernu bolest. Trajanje menstruacijskog ciklusa u ovih žena iznosio je 40 i više dana, što se označava pojmom oligomenoreja, ili su ciklusi bili sasvim iregularni (8% ispitanica).

Za vrijeme perioda praćenja od 8 godina, diabetes mellitus typus II se razvio kod 507 ispitanica. U usporedbi s ispitanicama čiji su ciklusi uobičajene duljine od 26 - 31 dan, i starosti 18 do 22 godina relativni rizik nastanka šećerne bolesti kod žena s iregularnim ciklusom ili oligomenorejom bio je dvostruko viši. Izračunati rizik ostaje konstantan i nakon korekcije u odnosu na body-mass index ili obiteljsku pojavu dijabetesa.

"Potrebno je svakako i liječnike i pacijentice s iregularnim ili vrlo dugim menstruacijskim ciklusima upozoriti na značaj iregularnosti ciklusa kao markera za određene metaboličke abnormalnosti, prije svega inzulinsku rezistenciju, koja je izvrsna predispozicija za nastanak šećerne bolesti" - upozoravaju znanstvenici.

Pojava dijabetesa nije za očekivati kod svih žena s iregularnim ciklusima, ali svakako bi trebale biti testirane pacijentice s kliničkom slikom policističnih jajnika i povišenom razinom muških spolnih hormona.

Obzirom da je rizik nastanka šećerne bolesti još i više pojačan kod pretilih pacijentica s nepravilnim ciklusima, svakako se preporučuju posvetiti osobiti značaj zdravoj prehrani i zdravom načinu života.
 

JAMA 2001 November, Vol 286 (19): 2421-2426

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve