Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Niti za jedan od testova probira za rak jajnika koji se nalaze na tržištu, ne postoje klinički dokazi o točnosti u postavljanju dijagnoze raka jajnika, oglasila je američka agencija za hranu i lijekove (FDA - Food and Drug Administration).

"Unatoč opsežnim istraživanjima i objavljenim studijama, u ovom trenutku ne postoji niti jedan test probira za rak jajnika koji je doboljno osjetljiv da prepozna rak jajnika bez većeg broja netočnih, lažno-pozitivnih rezultata," navodi se u zvaničnoj FDA objavi.

Zvaničnici iz Američkog društva porodničara i ginekologa (ACOG - American Congress of Obstetricians and Gynecologists) ponovili su zabrinutost FDA, naglašavajući da različiti testovi probira za rak jajnika, uključivo određivanje razine CA-125 i ROCA test (Risk of Ovarian Cancer Algorithm), koji su trenutno dostupni i za koje se tvrdi da otkrivaju karcinom jajnika prije pojave simptoma. Ove tvrdnje nisu zasnovane na "utemeljenim dokazima", rekao je Dr. Thomas Gellhaus, predsjednik ACOG u izjavi.

FDA i ACOG izrazili su zabrinutost da uporaba ovih testova može odgoditi liječenje kod asimptomatskih žena s rakom jajnika u ranom stadiju, kao i rezultirati nepotrebnim medicinskim procedurama kod žena s lažno pozitivnim testom koje zapravo nemaju karcinom.

"Uporaba klinički nedokazanih testova probira za rak jajnika može biti opasna kod žena s povećanim rizikom nastanka raka jajnika," navodi FDA i dodaje kako "žene s povišenim rizikom za nastupanje raka jajnika ne bi trebale koristiti niti jedan od testova koji su trenutno na tržištu, a za koje se tvrdi da su testovi probira za rak jajnika."

Umjesto toga, žene s povećanim rizikom za ovarijski karcinom, uključivo žene koje imaju BRCA mutacije, treba uputiti u genetičko savjetovalište te budno nadzirati u okviru ginekološke onkologije, preporuka je FDA. Izgleda da je danas najbolji način otkrivanja raka jajnika, kako za pacijentice tako i za kliničare, uporaba indeksa za rak jajnika kod simptomatskih žena.

"Uporni i simptomi koji napreduju, kao što su nadimanje, bolnost u zdjelici ili trbuhu, otežano jedenje, osjećaj punoće, zahtijevaju dodatnu obradu", dodao je Dr. Gellhaus.


 

2016 US Food and Drug Administration.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve