Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Odbor za ginekološku praksu Američkog društva porodničara i ginekologa (ACOG) izdao je mišljenje u prilog vaginalne primjene estrogena kod pacijentica nakon preboljelog raka dojke, objavljeno je na internetu u ožujskom izdanju časopisa "Obstetrics & Gynecology".

Premda nehormonski oblici liječenja ostaju prva terapijska linija u liječenju simptoma uslijed niske razine estrogena i vaginalne atrofije tijekom i nakon završenog liječenja raka dojke, odbor je zaključio da se vaginalni estrogen može primjenjivati kod žena koje su imale estrogen-osjetljivi rak dojke, a koje ne reagiraju na nehormonske oblike liječenja.

Odbor, koji je uključivao Dr. Dianu Nancy Contreras, predsjedavajuću Pododbora ACOG za ginekološku onkologiju, bilježi da sadašnji dokazi ne pokazuju povećani rizik od povrata raka dojke kod pacijentica koje trenutno primaju terapiju za rak dojke ili koje su ranije imale rak dojke.

Kako sve više žena u SAD preživljava rak dojke, njihovo liječenje kao i pitanje kvalitete života postali su žarište interesa. Sistemska i vaginalna primjena estrogena koristi se za ublažavanje simptoma manja estrogena i vaginalne atrofije koji su vezani za prirodnu menopauzu ili su posljedica liječenja raka. Uobičajeni simptomi uključuju valunge, seksualnu disfunkciju i infekcije donjeg urinarnog trakta. Pitanje sigurnosti hormonske terapije, kao i vaginalne uporabe estrogena, nameće se kod žena koje su imale rak dojke, osobito rak dojke koji je bio hormonski osjetljiv (pozitivni estrogenski/progesteronsi receptor).

Sustavna apsorpcija estrogena nakon vaginalne primjene je minimalna, a Odbor nalazi da su vrijednosti estrogena tada niže i bliže normalnoj menopauzalnoj razini. Druge opcije primjene uključuju hidratantne reme, sredstva za lubrikaciju i lokalne anestetike. Vaginalni prsten i vaginalne tablete imaju najniži stupanj sustavne apsoprcije budući da je razina estrogena u kremama više varijabilna.

Priznajući kontroverze o riziku ponavljanja raka dojke s vaginalnom primjenom estrogena kod žena koje su koristile inhibitore aromataze, Odbor je zaključio da takve žene "mogu imati korist" od kratkotrajne kombinacije lokalno primijenjih estrogena i tamoksifena, nakon čega se ponovno primjenjuju inhibitori aromataze. Aktualni podatci ukazuju da nema povišenog rizika za povrat ako se primjenjuje tamoksifen, napisali su.

Odbor također naglašava individualni pristup i informirane odluke, u kojem žene mogu temeljito procijeniti rizik i korist od vaginalne primjene estrogena u koordinaciji s onologom.

"Kada se odluči koritisti vaginalni estrogen kod ovih pacijentica potrebno je propisati najnižu dozu za vaginalne simptome i za ograničeno razdoblje do poboljšanja simptoma," zaključio je Odbor.

 

Obstet Gynecol. 2016;127:e93-e96

dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve