Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Američko društvo ginekologa i opstetričara (ACOG) izdalo je 22. prosinca nove i izmijenjene preporuke koje bi trebale olakšati ženama pristup kontracepciji.

Preporuke ACOG-ovog Odbora za zdravstvenu zaštitu žena su objavljene u siječanjskom broju Obstetrics and Gynecology i sadrže 18 novih ili revidiranih preporuka, uključujući i zalaganje za punu provedbu zahtjeva da privatno zdravstveno osiguranje pokriva troškove za sve vrste kontracepcije odobrene od US Food and Drug Administration, bez dijeljenja troškova.

Prednosti kontracepcije su široko prihvaćene, ali su nedavne zakonske odluke i zakonske radnje postale prepreka pristupu kontracepciji mnogim ženama, posebno ženama s niskim primanjima, piše odbor. Stopa neželjenih trudnoća u Sjedinjenim Američkim Državama je 49%.

"Poduzeti su neki pravni koraci kako bi se pokušao ograničiti pristup, ali je važno za zdravlje žene poboljšati pristup kontracepciji, kao i prepustiti ženi odluku kada će zatrudnjeti," rekla je za Medscape Medical News Wanda Kay Nicholson, doktor medicine, član ACOG-ovog Odbora za zdravstvenu zaštitu žena i ginekolog porodničar.

"Mi stalno radimo na razvoju novih preporuka i ažuriranju postojećih kako se razvijaju nove tehnologije i dolaze novi problemi", dodala je. "Tijekom prošle godine je došlo do ogromne rasprave oko pristupa uslugama planiranja obitelji, osobito pristupu kontracepciji."

Preporuke su važne iz kliničke perspektive, rekla je. "Jedan od naših najvećih obaveza je edukacija naših kolega, a paralelno s tim ide edukacija žena što sve vodi ka našem konačnom cilju poboljšanja pristupa i kvalitete zdravstvene zaštite za žene tijekom njihovog životnog vijeka."

Pristup je važan iz zdravstvenih i ekonomskih razloga, rekla je. Na primjer, kod žena treba prije trudnoće staviti pod kontrolu hipertenziju ili dijabetes, a isto tako neplanirana trudnoća može postati financijsko breme za cijelu obitelj.

U objavi je Odbor razmatrio nekoliko nedavnih događaja ili činjenica koje ograničavaju pristup kontracepciji, uključujući:

 

  • presudu Vrhovnog suda u "Burwell & Hobby Lobby" koja isključuje pokrivanje troškova kontracepcije u radničkom osiguranju a temelji se na vjerskim uvjerenjima poslodavca ,
  • Arizonsku reviziju zakona koji je omogućilo poslodavcima isključiti kontracepcijsku zaštitu iz zdravstvenog osiguranja i
  • ograničenje pristupa kontracepciji u 20 država.


Više od 18 milijuna žena u Sjedinjenim Američkim Državama koje su trebale kontracepciju u 2010. godini su financirane iz javnih usluga jer su bile mlađe od 20 godina i njihova primanja su bila ispod državne razine siromaštva, piše odbor. Preporuke su:

 

 

  • pristup prihvatljivim alternativnim kontracepcijskim metodama za žene čije zdravstveno osiguranje isključuje kontracepciju;
  • prikladni medicinski programi obrazovanja prilagođeni za dob;
  • brzo upućivanje na odgovarajuću skrb kliničarima, religijski povezanim bolnicama i drugima koji ne pružaju kontracepcijsku skrb;
  • plaćanje i podržavanje politike koja omogućuje 3 do 13 mjeseci kontinuirane hormonske zaštite, a ne ograničenje na mjesec dana.


"Moramo poduzeti čvrste korake kako bi se osigurao, povećao i održao otvoren pristup kontracepcijskim metodama za sve žene", rekla je dr Nicholson.

 

 

Obstet Gynecol. 2015 125: 250-255.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve