Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Kozmetički postupci na vagini nazvani 'pomlađivanje vagine', 'dizajnerska vaginalna plastika' ili 'novo djevičanstvo' nisu medicinski nužni zahvati, niti se može jamčiti sigurnost operativnog zahvata, stav je američkog zbora ginekologa i porodničara ACOG - "American College of Obstetricians and Gynecologists".

Američki liječnički zbor navodi da bi bilo prijetvorno davati dojam da će ikada ijedan od ovih zahvata postati rutinska operacija. Operativni postupci uključuju promjenu oblika ili veličine velikih ili malih usana, obnavljanje himena i zatezanje stijenki vagine.

U smjernicama objavljenim u rujanskom broju znanstvenog časopisa "Obstetrics & Gynecology", ACOG navodi kako navedeni operativni zahvati mogu biti komplicirani infekcijom, promjenom osjetljivosti vagine, kao i pojavom bolova ili ožiljaka.

Autori smjernica navode da neke žene mogu biti izigrane varljivošću marketinške prakse misleći kako je kirurška korekcija vagine nužan operativni zahvat jer je vagina na neki način abnormalna.

"Veliki broj žena ne shvaća da je izgled vanjskog spolovila u žena različit od žene do žene", navodi se u aktualnim smjernicama.

ACOG navodi da je broj liječnika koji nude kiruršku korekciju vagine u porastu.

"Neki od ovih zahvata, kao što je 'pomlađivanje vagine' predstavljaju modifikacije tradicionalnih vaginalnih operacija primijenjenih kod određenih medicinskih indikacija", navodi se u priopćenju ACOG-a .

Stvarne medicinske indikacije za vaginalnu korekciju uključuju vaginalni prolaps unutarnjih genitalnih organa, reparacijske zahvate nakon ranijih kirurških zahvata u koje se ubraja i obrezivanje, kao i reparacijske zahvate kod abnormalnosti nastalih uslijed hormonske neravnoteže.

"Provođenje kirurškog zahvata je uvijek povezano s rizikom pojave neke od komplikacija", navode autori priopćenja. "Vrlo je važno da su žene upoznate i da razumiju potencijalne opasnosti i rizike ovih postupaka kao i nedostatak znanstvenih dokaza koji bi ukazivali na dobrobit provođenja nekog od ovih zahvata".

 

Obstet Gynecol 2007;110;737-738.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve