Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Testovi probira za preeklampsiju u prvom tromjesečju imaju nisku pozitivnu prediktivnu vrijednost i ne postoje podaci koji pokazuju da dovode do poboljšanih ishoda trudnoća, objavilo je povjerenstvo "American College of Obstetricians and Gynecologists". Objava je izdana u rujanskom broju "Obstetrics & Gynecology".

"Uzimanje detaljne povijesti bolesti za procjenu rizičnih čimbenika je trenutno najbolji i jedini preporučljivi pristup probira za preeklampsiju te bi trebao ostati metoda probira za preeklampsiju dokle god istraživanja ne pokažu da aspirin ili druge intervencije smanjuju učestalost preeklampsije kod žena s visokim rizikom na temelju prediktivnih testova prvog tromjesečja." napisalo je povjerenstvo.

Biofizički testovi uključuju Doppler uterine arterije i serumske markere poput PIGF (placental growth factor). Studije su testove koristile u kombinaciji s drugim čimbenicima rizika da bi pronašli povezanost s hipertenzivnim poremećajima u trudnoći, uključujući i preeklampsiju.

U teoriji, napisalo je povjerenstvo, takvi testovi mogu omogućiti liječnicima da uvedu intenzivniji nadzor ili preventivnu terapiju, ali u praksi ne postoje dokazi koji trenutno ukazuju da dostupna ispitivanja i terapije dovode do boljeg ishoda.

"S obzirom na relativno nisku učestalost ranog nastupa preeklampsije, testovi probira će morati imati osjetljivost i specifičnost znatno veću od onoga što je trenutno ostvarivo da bismo dobili dobru pozitivnu prediktivnu vrijednost" napisali su.

Jedna studija je pokazala da je samo 7% žena identificirano s probirom imalo ranu pojavu preeklampsije, što znači da je veliki broj žena izdvojen za otkrivanje jednog slučaja, izvjestilo je povjerenstvo.

Pokazano je da niske doze aspirina smanjuju tešku preeklampsiju i druge komplikacije kod žena koje su ga započele uzimati prije 16 tjedana, ali su ove studije koristile kliničke čimbenike rizika u probiru žena koje bi mogle imati koristi od uzimanja.

Autori kažu da su potrebne studije koje koriste biofizikalni probir kako bi se utvrdilo je li liječenje na temelju rezultata testa probira korisno. "Za procjenu rizika za preeklampsiju u prvom tromjesečju koji bi bili korisni u kliničkoj praksi, budući testovi probira moraju imati dovoljno visoku osjetljivost i pozitivnu prediktivnu vrijednost da točno izdvoje žene koje će razviti preeklampsiju. Isto tako će morati biti na raspolaganju načini liječenja koji će poboljšati klinički ishod trudnoća kod žena s pozitivnim testovima pobira. "

 

Obstet Gynecol. 2015;126:689.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve