Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Urinarna inkontinencija (UI) uobičajena je kod trudnih adolescentica i mladih žena, pokazuje novo istraživanje.

"Urinarna inkontinencija utječe na trudne žene svih dobnih skupina, uključujući i mlade žene i adolescentice. Bolest nije ograničena na sredovječne i starije osobe. Čak je polovica ispitanih izvijestila o simptomima UI-a ", izjavila je dr. Marjorie Jean-Michel iz bolničkog centra Bronx-Lebanon u Bronxu u New Yorku, prva autorica studije. "Povećana svijest o ovom stanju pomaže liječnicima da bolje vode brigu o ovoj problematici pacijentica."

Kao što je objavljeno u "Female Pelvic Medicine and Reconstructive Surgery", dr. Jean-Michel i njeni kolege su ispitali 98 trudnica mlađih od 25 godina, od kojih su 64% bilo prvorotke. Većina onih koje su već rodile su rodile vaginalno. Šezdeset pet posto bilo je latino porijekla i 30% su bile crnkinje.

Sveukupno, 52% je prijavilo urinarnu inkontinenciju, uključujući 73% sa stresnom, 67% sa urgentnom inkontinencijom i 20% s drugim vrstama UI. Stopa UI je bila ista za adolescentice (19 ili manje) i mlađe odrasle osobe.

Istraživači kažu kako njihova institucija ima najveću stopu adolescentnih trudnoća u državi New York. "U našem iskustvu, žene sa simptomima UI su mlađe, imaju povećan paritet u mlađoj dobi i imaju ograničenu zdravstvenu pismenost", dodaju.

"Kao što znamo, sve UI u trudnoći ne perzistiraju", rekla je dr. Jean-Michel. "Velik dio se potpuno riješi. Željeli bismo procijeniti postojanost bolesti tijekom vremena kada je početak bolesti tako rano u životu. "

Dodala je: "Općenito gledano, vjeruje se da su mlađe žene jače i otpornije od starijih žena. Trudne mlade žene i adolescentice obično nisu glavni fokus UI populacijskih studija. To je i posljedica činjenice da su većina trudnica u SAD-u sredovječna (nadamo se). Ovo istraživanje osvjetljava opseg tog stanja u mlađem dijelu trudne populacije. "

Opstetričari / ginekolozi i pružatelji primarne skrbi mogu igrati ključnu ulogu u identifikaciji tih mlađih pacijentica, napisali su dr. Jean-Michelom i njena ekipnoj. "Dodavanje jednostavnih pitanja (kao što je 3IQ) tijekom rutinskih posjeta može pomoći kod neugodnosti u najitimnijim problemima pacijentica te ubacivanju osjećaja samorazumijevanja o vlastitom stanju. "

 

IZVOR: http://bit.ly/2sXqUQh
Female Pelvic Med Reconstr Surg 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve