Datum zadnje izmjene: 13. 04. 2024.


Više adolescentica bi koristilo reverzibilnu kontracepciju dugog djelovanja ("long-acting reversible contraception" - LARC) koja je bolja u sprečavanju trudnoće od kondoma ili pilula kada bi se liječnici više educirali o njenoj učinkovitost, sigurnosti i načinu uporabe, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). LARC se posebno odnosi na intrauterine umetke (IUD) i implante. IUD su bili popularni 1970-tih, ali se njihova upotreba smanjila zbog sigurnosnih razloga. Međutim, redizajnirani IUD i implanti su izazvali ponovni interes za LARC, napisano je u članku objavljenom na internetu u "Morbidity and Mortality Weekly Report".

American Academy of Pediatrics i American College of Obstetricians and Gynecologists preporučuju LARC kao prvu liniju izbora za tinejdžersku kontracepciju, pod uvjetom da se koristi u kombinaciji s kondomom za zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Pozitivne vijesti o intrauterinom umetku i implantima još se trebaju prezentirati javnosti i zdravstvu. Visok trošak u startu, neutemeljeni strah za kontraceptivnu sigurnost te opći nedostatak informacija o ovom obliku kontracepcije su doveli do toga da adolescenti koriste LARC manje od 5%. Prema jednom nedavnom istraživanju, u razgovoru s tinejdžerima su informacije o LARC dane u manje od 50% javno financiranih klinika za planiranje obitelji. Direktori klinika navode da je to zbog visokih cijena LARC-a, zabrinutosti osoblja i tinejdžera zbog korištenja IUD i nedostatak edukacije kako ugraditi i otkloniti umetak. Neke tinejdžerke misle da su premlade za LARC.

Međutim, postoje naznake da se sve više adolescenatica oslanja na kontracepciju i posebice na LARC. Stopa nataliteta među tinejdžerima u dobi od 15-19 godina je pala s 61,8 porođaja na 1000 u 1991. godini na niskih 26,5 porođaja u 2013. Gotovo 90% tinejdžera koristi neki oblik kontracepcije, obično kondome i kontracepcijske pilule. Osim toga, upotreba LARC među adolescenticama niskih primanja koje traže pomoć u vladinom programu Title X family planning program je porastao s manje od 1% u 2005. na 7% u 2013.g. Implanti zauzimaju većinu tog rasta. CDC i US Office of Population Affairs preporučuju da liječnici u njihovim razgovorima o planiranju obitelji s tinejdžerima trebaju raspravljati o najučinkovitijim metodama kontracepcije - posebice LARC - prije ikojih drugih. Oni bi također trebali poticati tinejdžere da prvobitno nemaju spolne odnose u tim godinama.

 

Morb Mortal Wkly Rep. Objavljeno line 2015.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve