Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Akarboza ili inhibitor enzima alfa-glukozidaze, poboljšava stanje hiperinzulinemije kod pretilih pacijentica sa sindromom policističnih jajnika – PCOS, objavljeno je u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Akarboza (Glucobay) smanjuje razinu postprandijalnog inzulina i glukoze – razinu inzulina i glukoze nakon obroka, čime se sprječava transformacija disaharida u monosaharide i na taj način se usporava apsorpcija monosaharida, objašnjavaju autori.

Znanstvenici iz turskog sveučilišta "Zeynep Kamil Women's and Children's Hospital" u Istanbulu istraživali su kliničke, endokrinološke i metaboličke učinke akarboze, primijenjene u dozi od 300 mg/dan kod 74 ispitanice normalne i prekomjerne tjelesne težine s PCOS.

Primjena akarboze tijekom tri mjeseca imala je za rezultat statistički značajno smanjenje razine testosterona i VLDL-kolesterola, kao i statistički značajan porast HDL-kolesterola, navode znanstvenici.

Bazalna razina inzulina bila je viša kod ispitanica s PCOS prekomjerne tjelesne težine u odnosu na ispitanice s PCOS normalne težine prije, kao i nakon tromjesečne primjene akarboze, navodi se u istraživanju, premda je nakon terapije akarbozom nađen značajan pad razine inzulina kod ispitanica s prekomjernom težinom.

Kod ispitanica prekomjerne težine zabilježen je značajniji pad odnosa glukoze i inzulina natašte u odnosu na ispitanice normalne težine, navode autori.

Kod oko četvrtine pacijentica koje su uzimale akarbozu registrirani su neželjeni učinci tipa bolova u trbuhu, nadimanja ili proljevastih stolica, a ove tegobe nestajala su kod smanjenja doze na 150 mg/dan kroz 10-15 dana, te ponovnog vraćanja na dozu od 300 mg/dan.

"Ispravljanje hiperinzulinemije predstavlja središnji problem u liječenju PCOS, pri čemu bi akarboza mogao biti učinkoviti lijek u liječenje pretilih pacijentica s PCOS," zaključak je turskih znanstvenika.
 

Fertil Steril 2008;90:1144-1148.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve