Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Akupunktura bi mogla poboljšati kvalitetu spermija kod idiopatskog infertiliteta muškaraca, sukladno rezultatima prospektivnog ispitivanja objavljenog u srpanjskom broju znanstvenog časopisa Fertility and Sterility.

Izvješća iz nekontroliranih ispitivanja u kojima je u liječenju neplodnih muškaraca korištena akupunktura pokazivala su i ranije pozitivan učinak na koncentraciju i pokretljivost spermija, porast razine testosterona i neka poboljšanja razine luteinizirajućeg hormona (LH)," navode kineski znanstvenici sa Sveučilišta tradicionalne kineske medicine u Šangaju.

"Ova ispitivanja su također pokazala porast normalno oblikovanih spermija i značajni pad broja morfološki abnormalnih spermija."

Kineska studija je obuhvaćala praćenje 40 muškaraca s idiopatskom oligospermijom, astenospermijom ili teratozoospermijom.

Akupunktura je provođena dva puta tjedno kod 28 ispitanika (70%), a uzorci njihovog sjemena su slučajnim odabirom uspoređivani s uzorcima 12 ispitanika koji su činili kontrolnu skupinu. Uspoređivani su rezultati kvantitativne analize uporabom transmisijskog elektronskog mikroskopa.

Nakon liječenja akupunkturom, zapažen je statistički značajan porast broja spermija i poboljšanje njihovog izgleda i pozicije akrosoma, obrasca i izgleda aksona, izgleda jezgre, pomoćnih vlakana organela spermija, bez ultrastrukturnih defekata u ukupnom sjemenu. Nisu nađene statistički značajne razlike između dvije skupine ispitanika glede specifičnih patoloških reakcija spermija kao što su apoptoza, nezrelost i nekroza.

"Liječenje idiopatske neplodnosti muškarca moglo bi imati koristi od uporabe akupunkture," zaključuju autori. "Nakon primjene akupunkture nađeno je opće poboljšanje kvalitete spermija i specifičnog ultrastrukturalnog integriteta spermija, iako nismo mogli prepoznati specifičnu patologiju koja bi osobito mogla biti osjetljiva na ovaj način liječenja."
 

Fertil Steril. 2005;84:141-147


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve