Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Izuzetno zanimljivi rezultati o primjeni akupunkture prije i nakon embriotransfera u okviru postupaka umjetne oplodnje dolaze iz Christian-Lauritzen Instituta u Ulmu (BRD).

U okviru ovog istraživanja poređena je uspješnost postupaka umjetne oplodnje kod dvije grupe po 80 pacijentica koje su liječene od neplodnosti.

U obje skupine pacijentica, radilo se o visoko "kvalitetnim" embrijima. Kod jedne skupine pacijentica primjenjivana je akupunktura 25 minuta prije embriotransfera i potom 25 minuta nakon embriotransfera. Druga skupina pacijentica nije imala dodatni tretman akupunkturom.

Akupunkturne igle postavljane su duž meridijana slezene s ciljem poboljšanja protoka krvi i energije kroz maternicu, i duž meridijana kolona radi pozitivnog utjecaja na maternicu i stabilizaciju endokrinološkog sustava. Igle su stajale na mjestu 25 minuta. Jednak tretman izvođen je i nakon embriotransfera.

Učestalost trudnoća u pacijentica koje su uz embriotransfer imale akupunkturni tretman iznosila je 42,5% (34 od 80 pacijentica), dok je učestalost trudnoća u pacijentica bez dodatnog akupunkturnog tretmana iznosila 26,3% (21 od 80 pacijentica).

Odgovore na pitanja da li se radi o "slučajnim" rezultatima, jesu li ovo psihološki ili psihosomatski učinci, ili je doista potrebno približiti stajališta klasične i alternativne medicine, znanstvenici planiraju potražiti u sljedećim istraživanjima.

Sljedeća studija je planirana s uporabom placebo seta igala u kontrolnoj skupini pacijentica.
 

Fertil Steril 2002; 77: 721-724


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve