Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Akupunktura ublažava valove vrućine i druge menopauzalne smetnje u žena u postmenopauzi koje imaju rak dojke stadija 0-III i koje se liječe inhibitorima aromataze te pate zbog nelagode i bolova u zglobovima i mišićima, navodi se u radu objavljenom u časopisu Cancer Američkog društva za rak.

Posebno je zanimljivo da je istraživanje pokazalo da postoji mala razlika između pacijentica koje su primale "pravu akupunkturu" i onih koje su primale, kako ju autori nazivaju – "lažnu akupunkturu", a u kojoj su postavljane nepenetrirajuće iglice u ne-akupunkturne točke.

"Možda nema razlike, a možda je broj ispitanica bio jako mali, pa se nije postigla signifikantna razlika", rekla je autorica istraživanja dr. Ting Bao sa Sveučilišta Maryland Greenebaum Cancer Center iz Baltimorea.

Da bi istražili koliko akupunktura olakšava tegobe, Bao i kolege slučajnim odabirom podijelili su žene u dvije jednake skupine: jedna je primala pravu akupunkturnu terapiju, a druga lažnu, sve tijekom 8 tjedana.

U obje skupine žena, došlo je do olakšavanja valunga s vrlo malom razlikom između te dvije skupine.

U usporedbi s početnim stanjem, u skupini žena koja je primala pravu akupunkturu, nastupilo je nakon 8 tjedana znatno poboljšanje depresije prema ljestvici depresije Centra za epidemiološke studije (P=0.022), težine valunga (P=0.006), učestalosti valunga (P =0.011), poboljšanje prema ljestvici the Hot Flash-Related Daily Interference Scale (P=0.014) i upitniku the National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project menopausal symptoms questionnaire (P=0.022).

Slično tome, došlo je i do poboljšanja u slučaju lažne akupunkture prema the European quality-of-life survey (P=0.022), the Hot Flash-Related Daily Interference Scale (P=0.043) i the National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project menopausal symptoms questionnaire (P=0.005).

Istraživači su dodatno pokazali i da, primjerice, Afroamerikanke u usporedbi s ostalim rasama i ne-Afroamerikankama imaju puno veću razliku u reakciji na pravu nego na lažnu akupunkturu i da u njih prava akupunktura dovodi do znatnog poboljšanja težine i učestalosti valunga (P<0.001).

 

 

 

OBGYN.net. Vol. No. January 8, 2014

Referenca:
Bao T, Cai L, Snyder C, et al. Patient-reported outcomes in women with breast cancer enrolled in a dual-center, double-blind, randomized controlled trial assessing the effect of acupuncture in reducing aromatase inhibitor-induced musculoskeletal symptoms.
Cancer. December23, 2013;doi:10.1002/cncr.28352. OBGYN.net. Vol. No. January 8, 2014


 
  Novosti - Sve