Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Valunzi se kod raka dojke mogu učinkovito smanjiti uz drevno kinesko medicinsko liječenje s notom modernizma, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of Clinical Oncology“.

Elektroakupunktura, u kojoj se slabe električne struje primjenjuju na tradicionalnim akupunkturnim iglama, može biti učinkovitija od gabapentina, lijeka koji se obično koristi za ovaj tretman, navodi se u randomiziranoj studiji.

Studija je uključila 120 bolesnica s tegobama povezanim s valunzima. Žene su randomizirane tjednom elektroakupunkturom, jednom dnevno gabapentinom, lažnom akupunkturom ili placebom kroz 8 tjedana.

Svakodnevno vođenje dnevnika s ocjenama valunga je bilježeno u studiji koja je provedena na Sveučilištu u Pensilvaniji u Philadelphiji.

U 8. tjednu je bodovno smanjenje valunga bilo najveće sa elektroakupunkturom, zatim je slijedila lažna akupunktura, gabapentin i placebo (-7.4 vs -5.9 vs -5.2 vs -3.4, p <.001).

Unatoč činjenici da je liječenje zaustavljeno u 8. tjednu, pacijentice su i i dalje svakodnevno bilježile svoje valunge u dnevnicima do 24. tjedna. U 24. tjednu, srednja redukcija valunga je ponovno bila najveća kod elektroakupunkture, slijedila je lažna akupunktura, ali ovaj je put placebo bio bolji od gabapentina (-8.5 vs -6.1 vs -4.6 vs -2.8, p = 0,002).

"Ovi preliminarni rezultati moraju biti potvrđeni u većim randomiziranim studijama s dugoročnim praćenjem", napisali su autori studije, na čelu s Jun Maoa, doktorom medicine, izvanrednim profesorom obiteljske medicine i javnog zdravstva u Pennu.

Dr. Mao je bio uključen u prethodno istraživanje elektroakupunkture za ublažavanje simptoma povezanih s inhibitorima aromataze kod bolesnica s rakom dojke koje je pokazalo "klinički relevantna poboljšanja" kod umora, tjeskobe i depresije kod žena sa bolovima u zglobovima, izvijestio je.

Da li bi redovita akupunktura - bez struje - bila dobra za valunge? Dr. Mao je bio suzdržan u odgovoru. "Vrlo malo istraživanja je učinjeno kako bi se utvrdilo je li elektroakupunktura bolja od 'klasične' akupunkture bez električne stimulacije" rekao je.

Međutim, naglasio je da je lažna akupunktura imala neki učinak liječenja. To sugerira da poticanje standardne tjelesne točke makar i lagano ima učinak ili možda izaziva placebo efekt, istaknuo je. Laboratorijska znanost također sugerira da je elektroakupunktura učinkovita.

"Postoji niz bazičnih znanstvenih eksperimenata izvedenih sa elektroakupunkturom koji su pokazali da dolazi do otpuštanja specifičnih neurokemijskih spojeva mozga koji su uključeni u proces boli i regulaciju raspoloženja", rekao je dr Mao.

 

 

J Clin Oncol. 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve