Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Djeca rođena carskim rezom imaju dvostruko veći rizik nastanka alergije na kravlje mlijeko u odnosu na drugu djecu, objavljeno je u rujanskom broju časopisa Allergy.

"Ukoliko naši rezultati budu potvrđeni, a mehanizam koji leži u osnovi ove alergije povezan s promijenjenom crijevnom mikrobiološkom florom, to bi moglo otvoriti uzbudljive mogućnosti u liječenju alergijskih oboljenja u budućnosti", navode norveški znanstvenici s Instituta za javno zdravstvo u Oslu.

Ista skupina znanstvenika koja je istraživala vezu između carskog reza i alergije na mlijeko, odnosno nepodnošenja mlijeka kod 2.656 ispitanika prema porođajnom registru u Oslu, u ranijim radovima je pokazala sličnu povezanost između poroda carskim rezom i alergije na jaja, ribu i orahe.

Iako nije utvrđena veza između načina porođaja i reakcije na mlijeko uočene od strane roditelja, alergija na mlijeko ili nepodnošenje mlijeka bilo je dvostruko češće kod djece rođene carskim rezom u usporedbi s djecom rođenom normalnim vaginalnim porodom.

Nijedno od djece kod koje je ranije postavljena dijagnoza alergije na mlijeko, te mlijeko nije bolje podnosilo u dobi od 2.5 godine, nije bilo rođene carskim rezom, što ukazuje na negativnu vezu između carskog reza i poboljšanja tolerancije mlijeka.

"Rezultati aktualnog ispitivanja ne mogu biti objašnjeni razlikama između predispozicije i ne-predispozicije kod djece, što dalje podržava važnost uloge rane kolonizacije crijeva prirodnom mikrobiološkom florom u nastanku alergije na hranu", zaključuju znanstvenici.

"Započeli smo ovo ispitivanje crijevne mikroflore u djece, usmjerivši ga na način porođaja i razvitak alergijskih oboljenja," navode Norvežani. "Cilj ispitivanja je ustanoviti jesu li uočene razlike u crijevnoj mikroflori povezane s načinom porođaja, također u vezi s kasnijim nastankom alergijskih oboljenja."
 

Allergy 2005;60:1172-1173.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve