Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Žene u SAD-u čekaju duže nego ikad za rađanje, pri čemu se prosječna dob prvog porođaja diže na rekordnih 26,3 godina, manji je broj porođaja adolescentica, a odrasli odgađaju roditeljstvo, pokazalo je savezno istraživanje.

Prvi porod majki ispod 20 godina pao je za 42% u razdoblju između 2000. i 2014. godine, od 1 na 4 poroda na 1 od 7 poroda, navodi studijea Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Sve u svemu, prosječna dob u kojoj žene imaju svoje prvo dijete porasla je na 26,3 godina u 2014. godini, s 24,9 godina u 2000. godini.

Adolescenti 'su ostvarili svjesnost o stvarnosti trudnoće, a veće mogućnosti za posao i obrazovanje za žene, stoje među čimbenicima koji podupiru promjene, rekao je CDC demograf T.J. Mathews, dodajući da Sjedinjene Države još uvijek imaju mlađu prosječnu dob rađanja od zemalja u Europi i Aziji.

Trendovi u SAD ubrzali su se između 2009. i 2014. godine, zadnja proučavana godina, navode istraživači, iako izvješće nije iznijelo statistiku za taj vremenski okvir.

"Ove trendove smo viđali već desetljećima, ali je porast u posljednjih pet godina skupljanja podataka bio iznenađujući", rekao je Mathews, jedan od autora studije.

Žene odgađaju roditeljstva neovisno o rasi, etničkoj skupini i geografski, pokazala je studija. Savezne države District of Columbia i Oregon imalu su najveće dobne vrškove, navodi se u studiji, koja nije dala objašnjenje.

Povećanje se kretalo od 0,7 godina u saveznoj državido New Hampshireu više od tri godine u saveznoj državi District of Columbia. Države s većim povećanjem imale su tendenciju da su u zapadnom dijelu SAD-a.
Povećanje razumijevanja teškoća dobivanja djeteta kao što se prikazaje u televizijskim emisijama moglo je pridonijeti padu broja mlađih majki, rekao je Mathews.

"Možda ćemo biti pametniji o ovim stvarima", rekao je, navodeći da je američki stopa adolescentnih porođaja i dalje viša nego u drugim razvijenim zemljama.

Istovremeno, starije žene i dalje čekaju s rađanjem, rekao je Mathews, također navodeći i mogućnost većeg izbora kontracepcija kao razlog tomu.

Dob rađanja mogla bi i dalje rasti, dodao je.

"Mi smo u SAD na 26.3 godine (dob prvog poroda), ali postoje zemlje u Europi i dijelovima Azije kod kojih je dob prvog poroda preko 30 godina", rekao je, navodeći da se u nekim američkim populacijama već vidi ovaj pomak.

"Vidimo skupine prvorotkinja u SAD-u, posebno azijskih i pacifičkih otočana koji su na granici prema 30 godina", rekao je.

 


SOURCE: http://1.usa.gov/1RogjDa
NCHS Data Brief 2016.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve