Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Dojilje trebaju što ranije započeti s dojenjem i izdajanjem, te mogu koristiti niz jeftinih pomagala. Opuštanje, slušanje glazbe, masaža dojke, zagrijavanje grudi, ručno izdajanje i jeftine izdajalice za dojenje mogu biti korisni u pokušaju izdajanja mlijeka za dojenčad, pokazuju rezultati meta-analize raspoloživih studija. Ipak, načini izdajanja majčinog mlijeka su raznovrsni i nije lako prepoznati najbolje alate za pomoć novim majkama koji bi povećali njihovu udobnost i uspješnost.

"Mali uzorci, velike standardne devijacije i raznolikost metoda pobuđuju oprez u primjeni ovih rezultata kod određenih testiranih metoda u određenim postavkama," upozorili su autori.

Ažurirana meta-analiza je uključila 34 randomizirane kontrolirane studije u kojima je 17 studija, koje uključuju nešto manje od 1.000 dojilja, a koje su korištene u Cochranovoj analizi podataka. Studije su također napravile značajnu globalnu raznolikosti, s majkama iz SAD-a, Velike Britanije, Australije, Malezije, Brazila, Egipta, Indije, Meksika, Turske, Kenije i Nigerije.

Kod majki koje su rodile dijete niske porođajne težine i nedonoščad povećava se količina mlijeka ako izdajanje počinje sat vremena nakon porođaja, pokazala je analiza. Različite tehnike ne samo da utječu na količinu mlijeka koje se izdoji nego i na njegova svojstva. Na primjer, više mlijeka se izdojilo kada su majke slušale opuštajuće audio vrpce, grijale svoje grudi i masirale grudi. Jedno istraživanje je pokazalo da je koncentracija natrija bila veća kada su se žene ručno izdajale u usporedbi s ručnim i električnim izdajalicama, te je količina masti bila veća kod masaže dojke i slušanja audio vrpca tijekom izdajanja.

Nekoliko malih studija je bilo usmjereno na usporedbu pumpi ali se nije našla razlika u volumenu mlijeka između izdajalica koje su analizirane. To je pokazalo da jeftinije izdajalice mogu biti jednako učinkovite kao velike električne izdajalice, naveli su autori. Nadalje, kontaminacija mlijeka je bila slična kod ručnog izdajanja i izdajalica, a razina boli majčine dojke ili bradavice se nije razlikovala između dviju metodi izdajanja.

 

 

Klinički naglasci:

 

 

 

  • Slušanje glazbe, opuštanje, masiranje grudi i zagrijavanje grudi mogu poboljšati proces izdajanja majčinog mlijeka.
  • Različite tehnike koje se koriste za izdajanje majčinog mlijeka su povezane ne samo sa volumenom proizvedenog mlijeka nego i svojstvima majčinog mlijeka.

 


Cochrane data analysis, 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve