Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Čini se da se nalaz aneuplodije - kromosomske abnormalnosti spermatozoida, značajno češće nalazi u parova s ponavljanim spontanim pobačajima. Ovi rezultati bacaju novo svjetlo i na moguće uzroke nastanka habitualnih pobačaja.

Habitualni pobačaj, definiran kao tri ili više spontanih pobačaja, pogađa oko 1% svih bračnih parova, a u preko 50% ovih slučajeva uzrok ponavljanih spontanih pobačaja je nepoznat.

Američkih znanstvenici iz The University of Utah School of Medicine u Salt Lake City-ju ispitivali su kvalitetu sjemena i učestalost nalaza aneuploidije za pet kromosoma spermatozoida u 24 muškarca čije su supruge imale ponavljane spontane pobačaje.

Kontrolna skupina ispitanika obuhvatila je 42 muškarca iz opće populacije, kao i iz populacije donatora sperme, a koji su unatrag dvije godine ostvarili očinstvo.

Nalazi pokazuju ukupno povećani udio aneuploidije spermatozoida kod muškaraca iz parova s ponavljanim spontanim pobačajima.

Prosječno je udio aneuplodije spermatozoida bio dvostruko povećan u ovoj skupini, u odnosu na kontrolnu skupinu. U ovoj skupini muškaraca, postoji i statistički značajan odnos između aneuploidnih i apoptotičnih spermatozoida.

Aneuplodija spermatozoida može biti razlog abnormalnog embrionalnog rasta i može biti uzrok spontanog pobačaja, zaključak je studije. Znanstvenici ukazuju kako u razmatranje uzroka ponavljanih spontanih pobačaja treba uvrstiti i nalaz aneuploidije spermatozoida.

Nalaz aneuploidije ne znači i da su svi spermatozoidi "loši". U okviru postupaka asistirane reprodukcije stalno se razvijaju metode koje će moći razdvojiti "dobre" od "loših" spermatozoida.

 

Obstet Gynecol; 2003; 101


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve