Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Antibiotsko liječenje nakon prijevremenog prsnuća vodenjaka učinkovito je u odgađanju porođaja, te smanjenju obolijevanja majke i djeteta, rezultat je engleskog istraživanja.

Sistematskim pregledom literature pohranjene u Cochrane Controlled Trials Register i MEDLINE, znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru pronašli su 14 randomiziranih kontroliranih studija o usporedbi primjene antibiotika i placeba kod prijevremenog prsnuća vodenjaka, a koje su obuhvatile ukupno 6.559 ispitanica.

Sustavnom analizom nađeno je da je antibiotsko liječenje povezano sa statistički značajnim smanjenjem infekcije majke i posteljice. Osim toga, statistički značajno je smanjen broj djece rođene unutar 48 sati i 7 dana liječenja, te određeni pokazatelji obolijevanja novorođenčadi kao što su neonatalna infekcija, pozitivna krvna kultura, liječenje kisikom, upotreba surfaktanta i abnormalni ultrazvučni pregled mozga djeteta prije otpusta iz bolnice.

Perinatalna smrtnost, usprkos smanjenja od 9%, ipak nije bila statistički značajno manja. Blagotvorni učinak antibiotika bio je prisutan u studijama koje su koristile penicilin, kao i eritromicin.

Primjena kombinacije amoksicilina i klavulanske kiseline bila je povezana sa statistički značajnim porastom rizika oštećenja crijevne sluznice novorođenčeta i nastanka neonatalnog nekrotizirajućeg enterokolitisa za 4.6 puta.

Rutinska primjena antibiotika kod trudnica s prijevremenim prsnućem vodenjaka, osim primjene kombinacije amoksicilina i klavulanske kiseline, opravdana je i korisna, zaključuju autori ispitivanja.


Obstet Gynecol 2004; 104:1051-1057


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve