Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Izgleda da je uporaba antidepresiva iz skupine inhibitora ponovne pohrane serotonina ("selective serotonin reuptake inhibitors" - SSRI) tijekom rane trudnoće povezana s umjerenim porastom rizika pojavnosti urođenih malformacija u potomaka, rezultati su populacijskog ispitivanja u Danskoj.

"Podatci o teratogenom djelovanju antidepresiva iz skupine SSRI u humanim trudnoćama su ograničeni", navode znanstvenici iz Aarhus University Hospital u znanstvenom časopisu Epidemiology.

Tijekom perioda praćenja, u kontrolnoj skupini sastavljenoj od 150.780 žena koje nisu koristile antidepresive rođeno je 5.112 (3.4%) djece s urođenim malformacijama, dok je u skupini od 1.051 žene koje su uzimale antidepresive iz skupine inhibitora ponovne pohrane serotonina bilo kada tijekom rane trudnoće rođeno 51 (4.9%) djece s urođenim malformacijama.

Relativni rizik pojavnosti urođenih malformacija kod majčine uporabe SSRI u trudnoći iznosio je 1.34.

Iz skupine 453 trudnica koje su antidepresive iz skupine SSRI uzimale tijekom drugog ili trećeg mjeseca trudnoće, kada je proces organogeneze uvelike uznapredovao, rođeno je 31 (6.8%) dijete s urođenim deformitetima. Relativni rizik pojavnosti urođenih malformacija u ovoj skupini ispitanica je iznosio 1.84.

Nije jasno, navode znanstvenici, je li uočeni učinak uzročnog karaktera ili je nastao uslijed prisutnosti čimbenika povezanih s temeljnom bolesti zbog koje je trudnica i uzimala lijekove iz skupine antidepresiva. Rezultati koji ukazuju na snažnu povezanost između uporabe SSRI i porast rizika urođenih malformacija tijekom drugog ili trećeg mjeseca u trudnoći sukladni su s uzročnim karakterom ove povezanosti.

Nije uočena povezanost s pojavom specifičnih i osobitih malformacija.

Znanstveni tim zaključuje da su nužna daljnja ispitivanja koje će potvrditi ove rezultate i razjasniti čemu treba pripisati povišeni rizik pojavnosti urođenih malformacija: uporabi SSRI, temeljnom psihijatrijskom oboljenju ili drugim čimbenicima.


Epidemiol 2006;17:701-704.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve