Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Antiestrogenska terapija letrozolom učinkovita je protiv odabranih vrsta epitelnih formi raka jajnika koji posjeduju estrogenske receptore, objavili su škotski istraživači u znanstvenom časopisu Clinical Cancer Research.

"Ovo istraživanje je pokazalo da neke od pacijentica s rakom jajnika mogu imati dobrobit od antiestrogenske terapije", navodi autorski tim.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu koristili su tumorski biljeg CA 125 kako bi pratili napredovanje tumora u pacijentica koje su liječene letrozolom u dozi od 2.5 mg dnevno.

Od 42 pacijentice koje su antiestrogensku terapiju primjenjivale tijekom šest mjeseci, kod 7 pacijentica (17%) je došlo do pozitivnog odgovora definiranog smanjenjem razine CA 125 za više od 50%. Kod dodatnih 11 pacijentica (26%) ustanovljeno je odsustvo progresije tumora temeljem porasta CA 125 manjeg od dvostruke početne vrijednosti.

Od 33 pacijentice kod kojih je praćen odgovor na radiološku terapiju, kod 3 pacijentice (9%) je nastupila djelomična remisija, a kod 14 pacijentica (42%) je bolest bila stabilna nakon 12 tjedana. Kod 11 pacijentica (26%) je interval bez progresije bolesti produljen na više od 6 mjeseci.

Kada su znanstvenici razvrstali tumore prema prisutnosti estrogenskih receptora, uočili su da je odgovor na terapiju bio s 33% najviši u pacijentica s najvećom razinom estrogenskih receptora, 12% pacijentica je pozitivno odgovorilo na terapiju s umjerenom ekspresijom receptora, dok nije bilo pozitivnog odgovora u skupini pacijentica s negativnim estrogenskim receptorima.

Znanstveni tim nalazi da su promjene razine CA 125 tijekom liječenja ovisile i o ekspresiji HER2, 'insulin-like growth factor binding protein 5', 'trefoil factor' i vimentina.

Kao što neke pacijentice s epitelnim oblikom raka jajnika mogu profitirati ovim pristupom, znanstvenici navode da je jednako tako važno "da smo na ovaj načini prepoznali forme unutar jedne skupine raka jajnika, što sveukupno može pomoći identifikaciji osjetljivosti tumora na ovu strategiju liječenja i tako pružiti nadu pacijenticama u uspješno liječenje".
 

Clin Cancer Res 2007;13:3617-3622.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve