Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Uporaba kontracepcijskih tableta povezana je s redukcijom rizika nastanka raka jajnika, a način na koji dolazi do ove redukcije rizika nije sasvim jasno definiran.

Upravo je to bio povod američkim znanstvenicima za daljnja istraživanja. U svoju studiju uključili su 390 žena s rakom jajnika i 2.865 kontrolnih ispitanica starosti između 20 - 54 godine.

Neovisno o koncentraciji i potenciji hormona sadržanih u različitim kontracepcijskim tabletama, uporaba kontracepcijskih pilula reducira općenito i u ovoj studiji rizik nastanka raka jajnika.

U skupini ispitanica koje su koristile kontracepcijske tablete sa slabim progesteronskim i snažnim estrogenskim djelovanjem ili ako se radilo o pilulama sa slabim progesteronskim i slabim estrogenskim djelovanjem, učestalost nastanka raka jajnika bila je jedan i pol do dva puta češća nego u grupi ispitanica koje su koristile pilule sa snažnim progesteronskim i snažnim estrogenskim djelovanjem hormonskih komponenti od kojih je sastavljena kontracepcijska pilula.

Ispitanice koje su koristile kontracepcijske tablete sa slabim progesteronskim djelovanjem imale su 2,2 puta viši rizik nastanka raka jajnika u odnosu na ispitanice koje su koristile pilule sa snažnom progesteronskom komponentom.

Ova povezanost je bila prisutna i ako se radilo o kraćem vremenu uzimanja kontracepcijskih tableta.

Ranija hipoteza o tome da je antikarcinogeni učinak kontracepcijskih tableta zapravo samo rezultat inhibicije ovulacije ne može objasniti zbog čega nastaju ove razlike, jer sve kombinirane kontracepcijske tablete izazivaju inhibiciju ovulacije.

Rezultati ove studije ukazuju na inverzan odnos potencije progesteronske komponente sadržane u kontracepcijskim tabletama i nastanka raka jajnika. Na ovaj način hipoteza o načinu zaštitne uloge kontracepcijskih tableta u nastanku raka jajnika mora se proširiti osim "inhibicije ovulacije" i na neke izravne biološke efekte progesterona.


J Natl Cancer Inst 2002 Jan; 94(1): 32-38

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve