Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Nikad dosta priče o antioksidansima! Osobito kod vrijednih zapažanja i daljnjih potvrda o preventivnom utjecaju na nastanak ozbiljnih bolesti.

Znanstvenici iz Breast Center u Nedlans-u (Western Australia) ispitivali su razinu retinola, alfa-tokoferola, likopena, alfa i beta-karotena, odnosno ukupni antioksidativni potencijal uz razinu serumskog albumina, bilirubina i mokraćne kiseline kod 153 pacijentice s rakom dojke prije bilo kakvog daljnjeg liječenja i uspoređivali s nalazima kod 151 ispitanice iz kontrolne skupine.

Nakon statističkog usklađivanja podataka i korekcije za paritet (broj poroda), unos masti u prehrani, starost kod prve menstruacije i unos alkohola, rezultati pokazuju značajnu redukciju rizika nastanka raka dojke u pacijentica s visokom razinom antioksidativnih tvari u krvi.

Rizik nastanka raka dojke je bio za 63% niži u skupini pacijentica s visokom razinom beta-karotena, 47% niži kada se promatra razina retinola, odnosno 53% niži kada je u pitanju ukupni antioksidativni potencijal.

Vrlo zanimljivo zapažanje je i pad rizika nastanka raka dojke za 50% u pacijentica s višim razinama bilirubina.

Povišena razina beta-karotena, retinola, bilirubina i ukupnog antioksidativnog potencijala seruma vodi značajnoj redukciji rizika nastanka raka dojke.


J Nutr 2002 Feb; 132: 303-306

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve