Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Uporaba antipsihotika tijekom trudnoće u korelaciji je s prijevremenim porođajem, boravkom djeteta u neonatalnoj intenzivnoj jedinici i pojavnošću respiratornih tegoba kod novorođenčadi, ukazuje opservacijsko istraživanje.

Studija je pratila 147 trudnoća, sa 142 živorođene djece, a obuhvaća podatke 100 djece tijekom prve godine života. Rezultati su objavljeni prošlog mjeseca u PLoS ONE.

Većina beba su bile zdrave godinu dana nakon poroda, kao i 96 majki koje su izjavile da njihova djeca dobro napreduju, izvijestili su autori.

Od 142 živorođenih, 18% porođaja su bili prijevremeni. Istraživači napominju da je veća doza antipsihotika bila povezana s većom vjerojatnošću prijevremenog poroda.

Najčešća komplikacija je bila potreba za posebnom njegom u jedinici za intenzivnu neonatalnu skrb nakon rođenja, koja je bila potrebna za 43% novorođenčadi. 37% beba su imale neki od oblika respiratornog distresa, navode autori. Opet, visoke doze lijekova bile su povezane s rođenjem djeteta koje je imalo tegobe s disanjem ili je premješteno u jedinicu za intenzivnu neonatalnu skrb.

Samo 15% od beba su imale simptomima odvikavanja od lijekova kojima su bile izložene tijekom intrauterinog života.

"Općenito je bilo malo istraživanja o utjecaju antipsihotika koji se uzimaju tijekom trudnoće na djecu", rekao je Jayashri Kulkarni, PhD, direktor Monash Alfred Psychiatry Research Centre u Australiji. "Nedostatak podataka otežava davanje preporuka o sigurnosti djeteta iz takve trudnoće. Aktualno istraživanje potvrđuju da je većina beba rođena zdrava, ali neka će iskusiti i probleme, poput poteškoća s disanjem. "

U istraživanju su sudjelovale australske žene koje su uzimale antipsihotike za liječenje jedne od nekoliko bolesti, uključujući shizofreniju, depresije i bipolarni poremećaj. Ispitanice su odabrane tijekom trudnoće ili unutar prve godine od poroda, a njihovo liječenje je vodio uobičajeni klinički tim. Istraživanje je provedeno putem telefonskog upita i osobnog razgovora, a obuhvatilo je žene koje su uzimale više različitih lijekova, uključujući i kvetiapin, olanzapin, aripiprazolom, risperidon, klozapin, a haloperidol.

 

 

 

Relevantne činjenice

 

 

 

 

  • Većina žena koje uzimaju antipsihotične lijekove tijekom trudnoće rađaju zdrave bebe.
  • Najčešći povezanost s korištenjem antipsihotika u trudnoći bila je potreba za posebnom njegom u jedinici za intenzivnu neonatalnu skrb nakon rođenja, koja je bila potrebna za 43% novorođenčadi.
  • Osim toga, 37% od beba imala neke respiratornog distresa.
  • 15% beba su imale simptome ovisnosti.

 

 

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve