Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Engleski znanstvenici objavljuju s opreznom dozom optimizma mogućnost očuvanja tkiva jajnika i njegove autotransplantacije nakon terapije karcinoma.

Česta posljedica kemoterapije ili terapije zračenjem u okviru liječenja raka je neplodnost žene, otuda i motiv za istraživanje mogućnosti očuvanja plodnosti. Za vrlo mlade pacijentice, ili žene koje nemaju partnera odnosno trebaju hitno liječenje, nije moguća krioprezervacija embrija.

Druga opcija, uzimanje i smrzavanje tkiva jajnika prije liječenja i njegova ponovna transplantacija nakon završene terapije - bez obzira na eventualne tehničke poteškoće, sadržavala je i sumnju kako bi stanice raka mogle također biti očuvane u smrznutom tkivu jajnika, te potom nakon vraćanja u tijelo žene ponovno izazvati bolest.

Nova studija vodećih znanstvenika iz Leedsa i Manchestera pokazuje da je strah od ponovnog poticanja karcinoma (u najmanju ruku kada se radi o pacijenticama s limfomima) - pretjeran, a smrznuto tkivo jajnika sačuvano za kasniju autotransplantaciju može predstavljati solidnu opciju kod mladih pacijentica s rakom koje žele očuvati fertilitet.

Istraživači su u svome radu presadili smrznuto i potom odmrznuto tkivo jajnika dobiveno od 18 pacijentica od kojih je 13 imalo non-Hodgkinov i Hodgkinov limfom (rak limfnih čvorova) pod kožu 30 imunodeficijentnih miševa. Kod tri miša presađeno je tkivo oboljelih limfnih čvorova dobiveno od pacijentica s recidivom B-staničnog limfoma. Prisustvo i razvitak osnovne bolesti su potom ispitivani autopsijom 16 tjedana nakon transplantacije tkiva.

Ovako kratak period promatranja izabran je zbog relativno kratkog života miševa. Niti jedan od miševa kod kojih je presađeno tkivo jajnika nije pokazivao znakove bolesti, dok su sva tri miša kod kojih je presađeno tkivo oboljelih limfnih čvorova razvili B-stanični limfom. Pregledavani su transplantirano tkivo, slezena, jetra, sternum, paraaortalni limfni čvorovi kao i timus.

Nedvojbeni zaključak ove studije je da se tkivo jajnika uzeto od pacijentica oboljelih od limfoma može sačuvati bez straha od povrata bolesti i nakon završenog liječenja vratiti pacijentici s ciljem očuvanja plodnosti. Kada su u pitanju ostali oblici raka, bit će potrebno još neko vrijeme ispitivanja sigurnosti vraćanja transplantata u eksperimentalnim uvjetima.


Human Reproduction 2001; Vol 16 (8): 2056-2060

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve