Datum zadnje izmjene: 11. 04. 2024.


Azitromicin nije lošiji od doksiciklina u liječenju klamidije, pokazalo je randomizirano kliničko ispitivanje provedeno u odgojnoj ustanovi za mlade.Studija, predstavljena na Svjetskom STI & HIV kongresu 2015., je pokazala da je 7 -dnevno liječenje, dva puta dnevno po 100 mg doksiciklina ostvarilo stopu izliječenja od 100%, u usporedbi s 96,8% stope izliječenja s jednom 1-g dozom azitromicina. Neuspjeh stope od 3,2% za azitromicin je unutar parametara, rekao je Dr. William Geisler iz odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu Alabama u Birminghamu.  "Mislim da je velika vrijednost studije što je pokazala da su i lijekovi i dalje efikasni, što smanjuje brigu oko azitromicina za liječenje urogenitalne klamidije", rekao je Dr. Geisler.

U studiju je bilo uključeno 310 muškaraca i žena koje nisu bile trudne (srednja dob 17 godina) koji su imali pozitivne testove na klamidiju na pregledu pri dolasku u odgojnoj ustanovi. Tada su randomizirani da primaju ili doksiciklin ili azitromicin, a nakon toga su rađeni testovi na klamidiju 28 dana nakon tretmana koji su uključivali genotipizaciju da bi razlikovali neuspjeh liječenja i reinfekciju. Od pet neuspjeha liječenja, četiri su bili kod muškaraca i jedno kod žene; istraživači su uočili da su simptomi poput bolnog mokrenja povezani s većim rizikom od neuspjeha liječenja. Komentirajući ovaj nalaz, član publike je upitao da li će Dr. Geisler stoga razmotriti liječenje kod simptomatskog pacijenta s azitromicinom.

"U principu, kod većine muškaraca je dokazana djelotvornost pa ne vidim razloga da se liječenje ne pokuša s azitromicinom", izjavio je. Puno je veća sigurnost da će muškarci uzeti jednu dozu azitromicina nego se pridržavati 10-dnevnog režima uzimanja doksiciklina. Jedna doza azitromicina se može uzeti pod kontrolom zdravstvenog radnika. Oko tri četvrtine muškaraca koji su bili pozitivni na klamidiju kod randomizacije su bili asimptomatski, u usporedbi s gotovo 40% žena. Bilo je veće razlike u pridržavanju terapije doksiciklinom, sa sudionicima koji su uzimali između 11 i 16 tableta, iako je 80% uzeo propisanih 14 tableta.

Istraživanje je provedeno u odgojnoj ustanovi s idejom da se ograniči mogućnost reinfekcije, a s ciljem kako bi se poboljšala vjerojatnost pridržavanja uzimanja terapije - oba pitanja koja su postavljena u prethodnim studijama. "Ovi pacijenti, nakon što su smješteni u ustanove, nisu obično ponovno izloženi partneru koji se ne liječi a nije u ustanovi, pa ako dođe do ponovne izloženosti bi će to novi partner iz odgojne ustanove", rekao je Dr.Geisler na konferenciji. "S obzirom na mjesto koje se koristilo za ovu studiju, bila je stvarno minimalna mogućnost za ponovno izlaganje klamidiji jer svi koji su ušli u ustanovu su rutinski pregledani i liječeni od klamidije."

Iako je bio izazov dobiti odobrenje za obavljanje studije u odgojnoj ustanovi, Dr. Geisler je rekao da je to bilo vrijedno truda. "Možda će ovo otvoriti put za druge studije u takvim objektima jer je puno lakše kontrolirati seksualno ponašanje u tim uvjetima", rekao je u intervjuu.

 

World STI & HIV Congress 2015


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve