Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Istraživači su izolirali bakterije u vratu maternice i vagine koje mogu biti povezane s rizikom od spontanog prijevremenog poroda. "To je vrlo važan podatak i nadamo se da će nas dovesti na nove puteve u prepoznavanju žena s rizikom za prijevremeni porod, ali i pronalaženje novih lijekova kako bi se spriječilo rađanje nedonoščadi", rekao je dr Michal Elovitz sa Sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji

Dr. Elovitz i kolege, koji su predstavili svoja otkrića na godišnjoj konferenciji Društva za feto-maternalnu medicinu u Las Vegasu, Nevada, su nastojali procijeniti razlike u populaciji cervikovaginalnih mikroba kod žena koje su imale prijevremeni porođaj i kod onih koje su iznijele trudnoću do termina. "Iako je tradicionalan stav da prijevremeni porod počinje u maternici, odlučili smo se za potpuno novi pristup problemu", objasnio je dr Elovitz u priopćenju. 

U istraživanju je sudjelovalo 2,000 trudnih žena s jednoplodnom trudnoćom kod kojih su uzorci uzimani tri puta tjedno od 16. do 28. tjedna trudnoće. Znanstvenici su izdvojili 83 slučaja prijevremenog poroda i usporedili podatke s kontrolnom grupom od 336 podudarnih trudnica koje su rodile u terminu. Za provjeru nalaza je tim dodao još jednu grupu od 616 žena s uzorcima uzetim između 22. i 32. tjedana. 37 bakterijskih vrsta je bilo povezano sa značajnom zaštitom od spontanog prijevremenog poroda. Bifidobakterije su se pokazale kao najdosljednija zaštita u gestacijskim vremenskim točkama i u odnosu na rasu, rekao je dr Elovitz. 

Na drugoj strani spektra je bilo 13 bakterijskih vrsta koje su povezali s povećanjem rizika za prijevremeni porod – najčešće kod bakterijske vaginoze povezane s bakterijama 2 (BVAB2), BVAB3 i Mobiluncus. 

Bakterije u vratu maternice potiču rizik od prijevremenog porođaja

Rasne razlike su se također pojavile u tim vezama. Učestalost podudaranja u rasi je pokazala da neke (ali ne sve) od izoliranih bakterija utječu na termin porođaja samo kod bjelkinja, dok druge utječu samo na crnkinje. 

"Drugim riječima, rasa utječe na rizik od bakterija kod prijevremenih porođaja", rekao je dr Elovitz. Objašnjenje za rezultate može imati veze s imunološkim odgovorom. "Vjerujemo da je nedostatak 'dobrih' bakterija, ili višak 'loših" rezultat nepovoljnog imunološkog odgovora", rekao je dr Elovitz. "Što dovodi do promjena na površini vrata maternice (cervikalna epitelna barijera), što opet dovodi do ranih promjena u vratu maternice, čineći ga kraćim i otvorenim, nakon čega slijedi prijevremeni porođaj."

Ako se to potvrdi, dobiveni rezultati bi mogu potaknuti skrining pa čak i liječenje u cilju sprečavanja prijevremenog poroda, kažu stručnjaci.IZVOR: http://bit.ly/2k3nfYU

Am J Obstet Gynecol 2017.

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve