Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Mentalni stres kao odgovor na stimulaciju jajnika za vrijeme in vitro fertilizacije (IVF) prije je povezan s psihičkim stanjem žene nego s protokolima hormona koji se koriste, pokazuje novo istraživanje.

"Nije presudno koji protokol odaberete" rekla je dr. Vibe Frokjaer iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu u Danskoj, jedan od autora studije. Bitno je psihičko i emotivno stanje žene, napisali su su izvješću dr. Frokjaer i njen tim u internetskom izdanju znanstvenog časopisa "Human Reproduction".

Istraživači su otkrili da su žene s jačom osobnosti imale veći mentalni stres tijekom stimulacijske faze, bez obzira na vrstu protokola kojeg su dobile. Te žene su bile po prvi puta u procesu medicinski potpomognute oplodnje (MPO) te su posljedično zbog stresa imale manju vjerojatnost da će imati pozitivan test na trudnoću.

Prolazak kroz MPO (medicinski potpomognutu oplodnju) je stresan, navode znanstvenici u svom izvješću. Neke studije su povezale simptome lošeg raspoloženja s tretmanom koji uključuje gonadotropin-releasing hormon (GnRH).

Da bi istražili svoju hipotezu koja navodi da loše raspoloženje utječe na liječenje žena koje su u tretmanu s antagonistima GnRH, istraživači su nasumično podijelili 83 žena koje su u tretmanu MPO u dvije skupine: jedne su bile u protokolu s GnRH antagonistima a druge u protokolu s GnRH agonistima.

Žene su također ispunile upitnik NEO procjene osobnosti da bi se procijenila razina neuroticizma za kojeg su istraživači pretpostavili da je povezan s mentalnim stresom i promjenama raspoloženja. Nijedna žena u studiji nije imala kliničke simptome psihopatologije na početku.

Tijekom stimulacijske faze, žene u protokolu s antagonistima GnRH protokola su imale izraženije oscilacije raspoloženja, ali Bonferronijev-Holm korekcija nije bila značajna. Žene s višim razinama neuroticizma su imale višu razinu mentalne tjeskobe tijekom liječenja i veću fluktuaciju u raspoloženju tijekom stimulacijske faze liječenja.

Istraživači su također otkrili da su žene s najvišim razinama neuroticizma - i one s najnižim razinama - imale najmanju vjerojatnost za začeće. Nalazi se odnose samo na žene bez prijašnjih simptoma psihičkih problema, navela je dr. Frokjaer.

Neke žene su posebno osjetljive na promjene raspoloženja zbog oscilacija u razinama hormona koji se mogu pojaviti tijekom postupaka MPO kao i tijekom postporođajnog razdoblja i perimenopauze, rekli su istraživači.

Doktorica i njeni kolege planiraju istražiti ulogu hormonalnih promjena i raspoloženja kod žena koje imaju veći rizik za razvoj problema s mentalnim zdravljem, a također i napraviti funkcionalne MRI kod žena da bi se utvrdilo da li postoji razlika u mozgu kod onih koje su osjetljivije.

Dr. Frokjaer je izjavila da kognitivno-bihevioralna terapija može biti jedan od pristupa za pomoć ženama s višim razinama neuroticizma u rješavanju stresa prilikom IVF liječenja.

"Liječenje neuroticizma tijekom ART liječenja može bitno povećati za šanse da uspješno liječenje", rekla je.

 

IZVOR: http://bit.ly/1HI8i5n Hum Reprod 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve