Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Bifosfonati – skupina lijekova koji sprječavaju gubitak koštane mase također mogu pomoći u smanjenju rizika nastanka raka endometrija kod žena, navodi se u novoj studiji objavljenoj online u znanstvenom časopisu "Cancer".

Žene koje su bilo kada uzimale bifosfonate imale su otprilike dvostruko manji rizik raka endometrija u odnosu na žene koje nisu koristile ove lijekove.

Studija je promatrala samo bisfosfonata koji sadrže dušik, koje imaju najjače antikancerogeno djelovanje među ovom skupinom lijekova, sukladno prethodnim istraživanjima.

Sharon Hensley Alford, PhD, iz Odjela za javno zdravstvo znanosti, Henry Ford Hospital, Detroit, Michigan, i kolege pogledali su podatke 29,254 žena u dobi od 60 godina i starije, koje su praćene u okviru istraživanja " National Cancer Institute's Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial". Istraživanje je provedeno putem upitnika o zdravlju kostiju i korištenje lijekova, uključujući i bisfosfonate.

Među ženama koje su koristili bisfosfonate, istraživači su vidjeli 8,7 slučajeva raka endometrija po 10,000 godina osobe, u usporedbi s 17,7 slučajeva na 10,000 godina osobe među ženama koje nikada nisu uzimale lijekove.

Nakon prilagodbe za različite varijable, uključujući dob, rasu, povijest pušenja, ranije uzimanje hormonske terapije i indeks tjelesne mase, omjer opasnosti za žene koje su koristile bifosfonate bio je 0,56 u usporedbi s onima koje ne uzimaju ove lijekove.

Rak endometrija je četvrti najčešći rak u žena, a osmi najčešći uzrok smrti od raka. Gotovo polovicu svih ginekoloških karcinoma predstavlja karcinom endometrija. Rak endometrija se najčešće dijagnosticira kod žena u 60-im i 70-im godinama, kada je u postmenopauzi i gustoća kostiju smanjena.

Prethodna su istraživanja pokazala da bisfosfonati mogu usporiti rast tumora i širenje stanica raka u bolesnika s nekim vrstama raka, ali niti jedna studija senije posebno osvrnula na rak endometrija.

Glavni rezultat aktualnog istraživanja usmjeren je na najčešći tip 1 karcinoma endometrija, koji nastaje usljed visoke razine estrogena. Istraživači su pozvali na daljnja istraživanja s većim uzorkom, kako bi ovaj odnos bolje procijenio i u odnosu na agresivniji tip 2 karcinom endometrija, koji nije hormonski ovisan.

 

Cancer, 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve