Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

U skupini žena koje ne koriste hormonsku terapiju, pretilost i metabolizam estrogena su čimbenici koji su najsnažnije povezani s nastankom postmenopauzalnog raka dojke, rezultat je istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer.

"Hormonsko nadomjesno liječenje i indeks tjelesne mase (body mass indeks- BMI) povezani su s javljanjem postmenopauzalnog raka dojke", navode znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu, Pennsylvania. "Budući da metabolizam estrogena može utjecati na rizik nastanka raka dojke, a da ga mijenjaju tjelesna težina i hormonska terapija, to može igrati značajnu ulogu u objašnjenju veze hormonsko liječenje- BMI - rak dojke."

Američki znanstvenici proveli su case-control studiju u okviru "Observational Study of the Women's Health Initiative" kako bi ispitali povezanost između pretilosti, hormonske terapije, metabolizma estrogena i rizika nastanka raka dojke. U okviru ispitivanja uspoređivali su temeljne razine estrogena 2- i 16-alpha-hydroxy estrona (2-OHE1 i 16-alpha-OHE1) kod 200 ispitanica u kojih je dijagnosticiran rak dojke tijekom perioda praćenja, te kod 200 zdravih, kontrolnih ispitanica.

U skupini žena koje su koristile hormonsko nadomjesno liječenje zabilježen je umjereni, ali ipak znakoviti porast razine 16-alfa-OHE1, kao i znakovito viša razina 2-OHE1 u obje skupine ispitanica. Kod ispitanica koje su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju, nije nađena povezanost između BMI, metabolizma estrogena i pojavnosti raka dojke.

U skupini pacijentica koje nisu koristile hormonsko nadomjesno liječenje, "povećani BMI i povišena razina 16-alfa-OHE1 su bili povezani s povišenim rizikom nastanka raka dojke", nalaze znanstvenici. Rizik nastanka raka dojke je rastao 3.51 puta u skupini žena s visokim BMI i visokom razinom metabolita estrogena 16-alfa-OHE1 u usporedbi s ispitanicama koje su imale nizak BMI i nisku razinu metabolita estrogena.

Na metabolizam estrogena utječu kako BMI tako i hormonska nadomjesna terapija, zaključuje znanstveni tim, "što bi moglo biti i objašnjenje za interakciju između BMI i hormonske nadomjesne terapije s jedne strane, te rizika raka dojke s druge strane."
 

Int J Cancer 2006;118:1292-1301.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve