Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Vaskularizacija endometrioma jajnika pokazuje trend porasta u žena kod kojih su prisutni zdjelični bolovi u okviru endometrioze, u odnosu na pacijentice s endometriozom ali bez bolova u maloj zdjelici, pokazuju rezultati aktualnog istraživanja, i "mogla bi postati indikator aktivnosti endometrioze", navode istraživači.

Španjolski znanstvenici sa Sveučilišta Navarra, Pamplona, koristili su transvaginalni power-Doppler ultrazvuk i imunohistokemijske analize gustoće krvnih žila, kako bi uočili korelaciju između angiogeneze - razvitka krvnih žila u endometriomima jajnika i pojavnosti bolova u maloj zdjelici.

Istraživanje je uključivalo 60 pacijentica s suspektnim izgledom cistične endometrioze jajnika, naručenih za operativni zahvat.

U istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility, znanstvenici navode da su endometriomi jajnika znatno češće bili vaskularizirani u pacijentica s teškim oblikom dismenoreje i/ili kroničnih bolova u maloj zdjelici i/ili tegoba prilikom spolnih odnosa u odnosu na pacijentice bez simptoma ili s blagom dismenorejom (87% vs 60%).

Gustoća sitnih krvnih žila također je statistički značajno bila veća u pacijentica s bolovima u maloj zdjelici, što je bilo sukladno s nalazom povećane vaskularizacije nađen power-Doppler ultrazvučnom pretragom.

Španjolski istraživači navode "moguću praktičnu uporabu ovih rezultata, jer bi primjena power-Doppler ultrazvuka mogla biti odlučujuća u odabiru pacijentica s endometriozom za nove oblike terapije endometrioze, kao što su antiangiogenetički lijekovi - lijekovi koji blokiraju razvitak novih krvnih žila, ili u procjeni odgovora na konvencionalno liječenje".
 

Fertil Steril 2007;87:1271-1276.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve