Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Žene srednje živote dobi su bolje od muškaraca u memorijskim zadacima sve do menopauze kada gube svoju prednost kako im se razina estrogena smanjuje, navodi se u studiji objavljenoj u "Menopause".

Čak tri četvrtine starijih osoba doživi probleme s pamćenjem, a žene često navode veći gubitak pamćenja tijekom menopauze, napisali su glavna autorica Dorene M. Rentz, doktor medicine, kodirektor Centra za istraživanje i liječenje Alzhaimerove bolesti u „Brigham and Women's Hospital“ u Bostonu u Massachusettsu, i kolege.

Nekoliko studija je ispitivalo da li se gubitak memorije vezan uz starosnu dob razlikuje po spolu.

Dr Rentz i kolege su analizirali 212 muškaraca i žena u dobi između 45 i 55 godina da bi ispitali postoje li razlike kod spolova u gubitku memorije. Svi sudionici su praćeni od trudnoća njihovih majki u sklopu New England Family Study.

Svi sudionici su prošli kroz kognitivne testove. Ženske sudionice su također napravile hormonalnu analizu kako bi se utvrdio status menopauze.

Sveukupno su žene bile bolje od muškaraca u svim testovima memorije, uključujući i FNAME studiju - 'Face-Name Associative Memory Exam' (β = -0.30, p <0,0001) i Selective Reminding Test (SRT, β = -0,29; p <0,0001 ).

Kad su suporedili ženske kognitivne mogućnosti u odnosu na menopauzalni status, dr Rentz i kolege su otkrili da su premenopauzalne i perimenopauzalne žene imale bolje rezultate od žena u postmenopauzi u FNAME (početno, P = 0,32; P = 0,01) i SRT (ponovno, β = 2,39; P = 0,02).

Viša razina estrogena kod žena je također bila povezana sa značajno boljim rezultatima u SRT (ponovno, P = 1,96, p = 0,01). (Autori su isključili iz analize ove podgrupe osam žena koje su trenutno koristile hormonsku terapiju.)

Žene u postmenopauzi su imale poteškoće s učenjem i ponavljanjem informacija, ali ne i s navođenjem uspomena, zaključili su.

Osim toga, žene u postmenopauzi su rješavale memorijske zadatke usporedivo s muškarcima, osim u testovima odgođenog prisjećanja (7,5 vs 6,1; β = 0,80; P = 0,004) i ukupnim SRT (0,07 vs -0,3; β = -0,19; P =. 04).

Rezultati upućuju na to da pad razine estrogena može biti povezan s problemima u početnom učenju i sjećanjima kod žena u postmenopauzi, napisali su dr Rentz i kolege.

To može objasniti neke od simptoma kao što su "prazan mozak" kojeg su žene često spominjale tijekom ove studije.

"Pokazali smo da gubitak estradiola jajnika u vrijeme menopauze igra značajnu ulogu u oblikovanju funkcija memorije," naveli su autori.

"U budućnosti se nadamo da ćemo razumjeti koje se promjene u pamćenju s kojima se suočavaju žene u ranim srednjim godinama povezuju sa zdravim starenjem, a koji gubici pamćenja mogu biti rani pokazatelji pretkliničkog stadija Alzheimerove bolesti i eventualnog pada memorije u ranom životu."

U međuvremenu bi liječnici trebali biti svjesni da mijenjanje razine estrogena utječe na pamćenje kod žena u postmenopauzi.

 

Menopause. Objavljeno on-line, 2016.

 

 

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 
  Novosti - Sve