Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Dugotrajno liječenje ekstraktom kore francuskog primorskog bora (Pycnogenol) učinkovito je u smanjenju simptoma endometrioze kao što su bol u zdjelici i dismenoreja, rezultati su istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Journal of Reproductive Medicine.

"Uzroci nastanka endometrioze su nepoznati, a terapija koja bi osigurala potpuno izlječenje endometrioze još nije poznata", navode japanski znanstvenici iz Kanazawa University School of Medicine, Ishokawa. "Uobičajeno hormonsko liječenje obuhvaća terapiju s GnRH analozima, pri čemu za vrijeme liječenja nije moguće ostvariti trudnoću. Liječenje danazolom koji predstavlja drugu hormonsku mogućnost, povezano je s brojnim neželjenim učincima kao što su nepravilna funkcija jajnika, osteoporoza i dobitak na težini.

U razdoblju između 1999. i 2004. godine, 58 ispitanica s perzistirajućim simptomima nakon kirurški potvrđene endometrioze, slučajnim odabirom su razvrstane u dvije skupine. Jedna skupina je tijekom 6 mjeseci liječena GnRH analozima, dok je druga skupina pacijentica u terapiji koristila ekstrakt kore francuskog primorskog bora s antioksidacijskim učinkom. Prosječna dob pacijentica bila je 33.2 ± 4.0 godina (raspon 21 - 38 godina). Pacijentice liječene ekstraktom kore bora koristile su kapsule s 30 mg ekstrakta dva puta dnevno, neposredno nakon doručka i večere, tijekom 48 tjedana. Pacijentice iz skupine koja je liječena GnRH analozima dobivale su injekciju leuprorelin acetata, 3.75 mg potkožno, svaka 4 tjedna, ukupno 6 puta.

Redovite mjesečnice i ovulacije potvrđene su 3 mjeseca prije početka liječenja, a ispitanice su praćene svakih 4, 12, 24 i 48 tjedana od početka liječenja, kako bi se uočio intenzitet i prisutnost simptoma, uključujući bol, simptome od strane mokraćnog mjehura i crijeva, kao i prisutnost probojnih krvarenja. Istraživanje je uključivalo ginekološki pregled, usmenu i pismenu procjenu simptoma.

"Kao što je i očekivano, uporaba GnRH analoga dovela je do prestanka menstrualnih krvarenja tijekom liječenja, dok u skupini liječenoj Pycnogenolom nije bilo utjecaja na menstruacijski ciklus", navode autori. "GnRH analozi snižavaju razinu estrogena, dok je suprotno tomu, razina estrogena u skupini liječenoj Pycnogenolom ostajala nepromijenjena tijekom razdoblja praćenja. Štoviše, tijekom razdoblja liječenja, pet pacijentica na terapiji Pycnogenolom ostvarile su trudnoću".

Na početku liječenju, ispitanice iz obje skupine nisu se razlikovale glede učestalosti ozbiljnih bolova, prisutnosti napetosti i induracije u području zdjelice. Nakon 4 tjedna, intenzitet simptoma u skupini liječenoj Pycnogenolom blago je, ali konstantno opadao od teških do umjerenih simptoma. Gledano u cijelosti, u ovoj skupini zabilježeno je statistički značajno smanjenje intenziteta simptoma endometrioze za 33%. Iako je u skupini pacijentica liječenoj GnRH analozima zabilježen značajniji pad intenziteta simptoma za vrijeme liječenja, uočava se povrat simptoma nakon razdoblja od 24 tjedna po završetku liječenja.

"Naši rezultati potvrđuju da je ekstrakt kore francuskog primorskog bora izuzetno učinkovit prirodan način liječenja endometrioze, bez opasnih neželjenih učinaka", zaključuje znanstveni tim.

 

J Reprod Med. 2007; 52.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve