Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Američki istraživači identificirali su gen čija se aktivnost povećava s agresivnošću raka dojke, što bi moglo biti povezano s lošijim ishodom ove bolesti kod amerikanki afričkog podrijetla.

Spomenuti gen je nazvan BP1, a njegova aktivnost je otkrivena kod 89% tumora Amerikanki afričkog podrijetla, te kod svega 57% tumora Amerikanke bijele rase, objašnjava znanstveni tim iz Washingtona ("George Washington University Medical Center in Washington, D.C."), iznoseći navedene podatke u okviru dodatnog programa 26. godišnje konferencije o raku dojke u San Antoniju.

Amerikanke afričkog podrijetla pokazuju manju sklonost nastanku raka dojke, međutim preživljavanje je 2,5 puta lošije u odnosu na Amerikanke bijele rase. Kako su socijalno-ekonomski uvjeti vrlo često slični, pošlo se od pretpostavke da bi genetski čimbenici mogli biti u to uključeni, a BP1 je gen - kandidat za potvrdu toga.

Istraživački tim je ranije predstavio poster sugerirajući da je BP1 uključen u regulaciju staničnog ciklusa, osobito regulaciju ciklina D1, što ima veliko značenje u karcinogenezi raka dojke. BP1 je lociran u blizini drugih gena okrivljenih za nastanak raka dojke - ERb2 i BRCA1, a izgleda da je veoma osjetljiv na stanje estrogenskih receptora.

Čak 100% tumora s negativnim estrogenskim receptorom, kao i 73% tumora s pozitivnim estrogenskim receptorima su BP1-pozitivni.

Znanstvenici su upravo objavili i svoje nalaze da je gen aktivan kod 80% invazivnih duktalnih karcinoma.

Tijekom simpozija, izneseni su podaci kako aktivnost gena raste i s agresivnošću raka dojke. Ovaj porast aktivnosti BP1 gena iznosila je 35% kod hipoplazije, 50% duktalnog karcinoma in situ i 80% kod invazivnog duktalnog karcinoma.

Veliki broj istraživanja tijekom simpozija bavio se traganjem za molekularnim objašnjenjem zašto su neki oblici raka dojke agresivniji od drugih.

 

26th Annual SABCS: Abstract 41 and 482. Presented Dec. 5, 2003.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve