Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Rezultati novog istraživanja pokazuju da postoji "malo do umjereno" smanjenje stope mamografskog probira kod osiguranih žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Smanjenje se razlikuje po etničkim skupinama. Sve je počelo nakon što je US Preventive Services Task Force (USPSTF) najavio promjene u svojim preporukama u studenom 2009. godine.

Naime, do 2012. godine, stopa mamografije je pala na 6% s 17% kod bijelih, latinoameričkih i azijskih žena; pad je bio manje dramatičan kod crnkinja.

Međutim, nije jasno da li su "vrlo kontroverzne" USPSTF smjernice jedini razlog za pad u skriningu, kažu autori studije, na čelu s J. Frankom Wharam doktorom medicine s Harvard Pilgrim Health Care Institute u Bostonu.

U 2009. godini je USPSTF promijenio preporuke za mamografiju i preporučio odluku za personalizirani skrining žena od 40-49 godina starosti i skrining svake 2 godine za žene 50-74 godina starosti.

Prije toga je njihova preporuka bila da sve žene starosti 40 godina i starije idu rutinski na mamografiju svake 1 do 2 godine.

Tim doktora Wharama je proučavao stope mamografije od 2005-2012 kod 5,5 milijuna žena starosti od 40-64 godina koje su upisane kod velikih nacionalnih zdravstvenih osiguravatelja.

Njihovo istraživanje je objavljeno online 9. veljače u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Primarni cilj je bio procijeniti razliku između realnih i predviđenih stopa u 2012. godini.

Kod žena starosti 40-49 godina je nastao pad od 9,9% (95% interval pouzdanosti [CI], -10,4% do -9,3%) u odnosu na predviđenu stopu mamografije (predviđena se stopa temelji na trendovima od 2005-2009, prije USPSTF promjena preporuka).

Pad je bio najmanji kod crnih žena, a najveći kod azijatkinja. Za žene od 50-64 godina starosti je godišnja stopa mamografije pala za 6,1% u odnosu na predviđenu stopu za 2012.g.

Također je došlo do pada u dvogodišnjim stopama mamografije.

Za žene od 40-49 godina smanjenje dvogodišnje stope je bilo 9,0%. Kod bijelih, latinoameričkih i azijskih žena je relativno smanjenje bilo oko 9% do 11%, dok je nije bilo moguće otkriti promjene kod crnkinja.

Za žene od 50-64 godina je bilo relativno smanjenje od 6,2% za dvogodišnju mamografiju koje je bilo slično kod bijelih, latinoameričkih i azijskih žena. Opet nije bilo promjena kod crnkinja.

"Malo smanjenje dvogodišnje mamografije može biti nenamjerna posljedica ažuriranja smjernica", zaključuju autori iako se slažu da postoji uzročno-posljedična veza između tih događaja.

 

 

 

J Clin Oncol. Published online, 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve