Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Izgleda da porođaj carskim rezom kod djece s obiteljskim opterećenjem alergijom povećava rizik javljanja alergije na hranu i proljev, objavljeno je u znanstvenom časopisu Archives of Disease in Childhood.

Obzirom na sve veću popularnost porođaja carskim rezom, nužna su daljnja istraživanja koja bi potvrdila ovu tezu, naglašavaju znanstvenici s Ludwig-Maximilian Sveučilišta u Münchenu.

Neovisno o rizicima povezanim s velikim abdominalnim zahvatom, porođaj carskim rezom može biti razlog oštećenja normalne bakterijske flore crijeva novorođenčeta, što može povisiti rizik alergijskih i gastrointestinalnih bolesti.

U svom istraživanju, njemački znanstvenici su analizirali podatke 865 zdravih beba rođenih na termin, s poznatom pojavom alergijskih oboljenja u obitelji. Sve bebe su bile dojene tijekom najmanje prvih četiri mjeseca života, a potom su praćene tijekom prve godine života.

Tijekom ovog perioda roditelji su vodili dnevnik o pojavi alergijskih i gastrointestinalnih simptoma, a razina IgE protutijela je mjerena u krvi beba na porodu, te u dobi od 12 mjeseci.

Porođaj carskim rezom povećavao je rizik javljanja proljeva za 46% i alergije na hranu za 106% u usporedbi s vaginalnim porođajem. Suprotno tome, nije nađena veća učestalost javljanja crijevnih kolika ili utopijskog dermatitisa.

Autori zaključuju da su rezultati sukladni aktualnoj hipotezi da crijevna flora u vrlo ranom postnatalnom razvoju igra značajnu ulogu u imunološkom odgovoru, a da posebne okolnosti koje prate porođaj carskim rezom oštećuju ili odgađaju "normalnu" kolonizaciju crijeva novorođenčeta s mikroflorom.

 

Arch Dis Child 2004;89:993-997.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve