Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.

Muškarci s trudnom partnericom trebaju koristiti kondom ili se suzdržati od seksa za vrijeme trudnoće ako su posjetili ili žive u području gdje su komarci koji prenose Zika virus, za kojeg postoji snažna sumnja da uzrokuje mikrocefaliju kod novorođenčadi, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U ažuriranim privremenim smjernicama za liječnike je CDC također naveo da trudnice koje su posjetile zemlje i područja u kojima je izoliran virus, uglavnom u Latinskoj Americi, treba testirati čak i ako ne pokazuju simptome infekcije. Ranije smjernice su ograničile testiranje na simptomatske trudnice. Ažuriranje je objavljeno na internetu u CDC glasilu "Morbidity and Mortality Weekly Report".

Direktor CDC-a Tom Frieden, doktor medicine, doktor znanosti, je rekao na konferenciji za novinare da njegova agencija danonoćno radi zbog Zika virusa s jednim prioritetom na umu: izbjegavanje rađanje djece s mikrocefalijom, koje je nazvao "poražavajućim". Iako još nije utvrđena uzročno-posljedična veza između kongenitalnih defekata i virusa Zika, " svakim danom povezanost ... postaje jača", rekao je dr Frieden. "A veza između Zike i Guillain-Barre sindroma također postaje jača."

"To je zastrašujuće", rekao je o tim poremećajima. Savjeti o kondomima i apstinenciji su dio drugog seta privremenih smjernica o prevenciji seksualnog prijenosa Zika virusa, također objavljeni online u "Morbidity and Mortality Weekly Report". Dr. Frieden je rekao da smjernice ne pokrivaju poljupce, samo "konkretan seks." To je odgovor na pitanje novinara koji je naveo da je izoliran aktivni Zika virus u slini kao i urinu u Brazilu. Dr. Frieden je rekao da CDC trenutno nema podatke o riziku za prijenos preko sline tijekom poljupca.

Pitanje spolnog prijenosa se postavilo kada je Odjel za zdravlje u okrugu Dallas u Teksasu objavilo da se osoba zarazila virusom nakon spolnog kontakta s drugom osobom koja se upravo vratila iz regije izbijanja Zika virusa. "Znamo da sjeme može imati velike količine živog virusa, barem u kratkom vremenskom razdoblju", rekao je dr Frieden. "Podaci za slinu i urin su manje jasni." CDC pokušava odrediti duljinu preživaljvanja virusa u spermi, a rezultati istraživanja ukazuju na preživljavanje virusa tjednima ili mjesecima daleko, izjavio je. U članku o izbjegavanju seksualnog prijenosa zbog Zika virusa se nudi usamljeni dokaz o preživljavanju virusa u spermi. Citirano je izvješće o Zika virusu izoliranom iz sjemena koje napominje da se može izolirati "najmanje 2 tjedna, a možda i do 10 tjedana nakon početka bolesti."

U članku je izjavio da se ne zna može li zaražen, ali asimptomatski čovjek prenijeti virus na spolnog partnera. Još je nepoznato može li zaražena majka prenijeti virus na spolnog partnera. U članku su tvrdili da takvi slučajevi nisu zabilježeni. Članak također navodi preporuku za uporabu kondoma ili seksualnu apstinenciju ako seksualne partnerice nisu trudne za muškarce koji putuju ili žive u područjima izbijanja bolesti Zika virusom. Međutim, agencija još nije preporučila da se takvi muškarci testiraju na Zika virus radi procjene rizika seksualnog prijenosa.

CDC upozorava na putovanja u 30 regija

CDC i dalje savjetuje trudnicama da odgode putovanje u područja aktivnog prijenosa Zika virusa i riskiraju moguća oštećenja ploda. Od prvog upozorenja o putovanjima, izdanom 15. siječnja, zona Zika virusa je proširena na 30 zemalja i teritorija u Latinskoj Americi, Karibima i Polineziji. Popis također uključuje i otok Cape Verde na obale zapadne Afrike.

CDC je izvorno bio preporučio testiranje na virus kod trudnica koje se vraćaju iz područja najviše ugroženih Zika virusom i imaju najmanje dva simptoma infekcije, kao što su akutna pojava groznice, makulopapularni osip, artralgija ili konjunktivitis za vrijeme ili unutar 2 tjedna od putovanja. Ažurirane smjernice koji su se pojavile ovih dana u "Morbidity and Mortality Weekly Report" imaju šire preporuke koje uključuju trudnice koji su posjetile područja izbijanja Zika bolesti, ali koje ne pokazuju nikakve simptome. Vremenski okvir za testiranje je 2 do 12 tjedana nakon što se žena vratila kući.


Članak također sadržava nove preporuke za žene koje žive u područjima aktivnog prijenosa Zika virus:

  • Trudnice koje imaju simptome infekcije Zika virusom bi trebale biti testirane na virus u vrijeme bolesti.
  • Za trudnice koje nemaju simptome infekcije Zika virusom, testiranje treba napraviti na početku prenatalne skrbi.
  • Žene u reproduktivnoj dobi treba savjetovati o tome kako spriječiti neželjene trudnoće.

 

Morb Mortal Wkly Rep. Objavljeno online, 2016.

  Novosti - Sve