Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene s liječničkom dijagnozom celijakije imaju veću vjerojatnost spontanog pobačaja ili prijevremeno porođaja u odnosu na žene bez ove bolesti, navodi se u malom američkom istraživanju.

Istraživači kažu da žene koje imaju pobačaj ili prijevremeni porođaj treba testirati na nedijagnosticiranu celijakiju.

Iako postoji mnogo češći uzroci komplikacija u trudnoći, žene koje ne znaju zašto ne zanose ili trudnoću uspješno ne donose do kraja trebaju saznati imaju li celijakija, rekao je glavni autor studije dr Stephanie Moleski, istraživač Thomas Jefferson University Hospital u Philadelphiji.

"Pobačaj je u bolesnica s celijakijom povezan s nedostatkom vitamina cinka, selena, željeza i folne kiseline", rekao je Moleski. "Kad vidim pacijentice koje su imale problema s plodnošću ili komplikacijama u trudnoći, mislim da je prikladno razmotriti testiranje na celijakiju."

Moleski i kolege proveli su istraživanje kod 329 žena s biopsijom potvrđenom dijagnozom celijakije, kao i 641 žena bez celijakije. Korištenjem online upitnika, istraživači su postavljali pitanja o reproduktivnom zdravlju tijekom vremenskog raspona od prve menstruacije, broju ostvarenih trudnoća i porođaju, odnosno njegovim okolnostima.

Nije bilo razlika u broju žena sa ili bez celijakije koji su ostvarile trudnoću barem jednom, ali je studija pokazala da će žene s celijakijom imati manju vjerojatnost da će roditi.

Žene s celijakijom su u oko polovine slučajeva imale pobačaj, u usporedbi s 40% pobačaja među ostalim ženama u istraživanju. Otprilike jedna od četiri žene s celijakijom imala je prerani porod, u usporedbi s oko 16% od drugih žena.

Ograničenja studije, sukladno izvješću objavljenom u časopisu "Annals of Gastroenterology", obuhvaćala su ovisnost o odgovorima iz internetskog upitnika, koji ovise o točnom sjećanju pacijentica, a koji nisu potvrdili jesu li sudionice imale druga zdravstvena ograničenja ili stanja koja bi mogla dovesti do pobačaja ili prijevremenog poroda.

Ograničavanje postavljanja dijagnoze celijakije samo kod žena kod kojih je dijagnoza postavljena biopsijom znači da su neke žene iz skupine koja nije imala celijakiju, mogle imati nedijagnosticiranu bolest, što će umanjiti rezultate.

I dok su prethodna istraživanja povezala celijakiju s plodnošću i problemima u trudnoći, točan razlog zbog kojeg ovo stanje dovodi do pobačaja i nedonoščadi nije poznat, naveo jed dr Govind Makharia, profesor gastroenterologije i prehrane na All India Institute of Medical Sciences u New Delhiju.

"U ovom trenutku, povezanost između neplodnosti, pobačaja, prijevremeno rođene djece i celijakije je zasnovana na pretpostavci, i nije konačna", rekao je Makharia, koji nije bio uključen u studiju. Celijakija može biti uzrok, ali su vjerojatni i drugi uzroci.

"Međutim, probir na celijakiju ne može biti niti na koji način štetan", rekao je Makharia.

 

SOURCE: http://bit.ly/1zl3ahj
Ann Gastroenterol 2015.
dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve