Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Učestalost spontanih pobačaja kod zdravih žena u kojih je iz vaginalnog obriska izoliran citomegalovirus (CMV) statistički znakovito je veća u donosu na žene bez CMV infekcije, objavili su japanski istraživači u lipanjskom broju znanstvenog časopisa Journal of Medical Virology.

Citomegalovirus je najznačajniji uzrok nastanku intrauterinih infekcija, ali utjecaj na ishod trudnoće nije u potpunosti rasvijetljen, navode znanstvenici iz Sapporo-a (Sapporo Medical University School of Medicine).

Kako bi upotpunili dosadašnje spoznaje, istraživači su pratili prisutnost citomegalovirusa kod 993 zdrave trudnice. Prisutnost citomegalovirusa u rodnici je potvrđeno PCR testom, a CMV DNA je nađena kod 76 (7.7%) od 993 trudnice.

CMV infekcija nije nađena niti kod jednog fetusa ili novorođenčeta. No međutim, učestalost spontanih pobačaja je bila 7 puta češća kod trudnica s pozitivnim obriskom na CMV, u odnosu na trudnice negativne na citomegalovirus.

Među mogućim razlozima, istraživači raspravljaju o ekscesivnoj imunološkoj reakciji na mjestu materno-fetalnog dodira, koju može izazvati CMV infekcija.

Znanstveni tim poziva na daljnja ispitivanja, te ukazuje da bi rutinsko traganje za CMV infekcijom tijekom trudnoće moglo pomoći predviđanju ishoda trudnoće.
 

J Med Virol 2006;78:757-759.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve