Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Cjepivo upravljeno protiv onkogenih sojeva humanog papiloma virusa (HPV) nazvano TA-CIN planirano za liječenje promjena na vratu maternice izazvanih ovih virusom, pokazuje visoku sigurnost i djelotvornost u smislu stimulacije imunološkog odgovora protiv HPV.

Studija istraživača iz Leiden University Medical Centre u Nizozemskoj koji su koristili cjepivo razvijeno u istraživačkom centru Xenova Research u Cambridge-u je prva objavljena klinička studija o djelotvornosti i sigurnosti ovog cjepiva.

Cjepivo protiv HPV-a korišteno u ovoj studiji sadržavalo je imunogene onkoproteine HPV16 virusa: L2, E6 i E7.

Testiranje u okviru studije je obavljeno kod 30 muškaraca i 10 žena koji su bili ili u postmenopauzalnoj dobi ili su bili sterilizirani, te je mogućnost nastanka trudnoće za vrijeme testiranja bila isključena.

Kod svih 10 pacijentica su PAPA testovi bili uredni prije cijepljenja.

Cjepivo je primjenjivano u 3 doze, s razmakom od mjesec dana. Kod 32 ispitanika primjenjivano je cjepivo u različitim dozama, i kod 8 ispitanika placebo.

Niti kod jednog sudionika ispitivanja nije došlo do pojave neželjenih efekata. Kod nekih ispitanika se javljala blaga napetost na mjestu aplikacije cjepiva, ovisno o primijenjenoj dozi cjepiva.

Jednako važan dio ispitivanja je bio onaj dio koji se odnosi na djelotvornost cjepiva. Kod 24 od 32 ispitanika koji su dobili cjepivo došlo je do produkcije IgG protutijela i proliferativnog imunog odgovora kod doza od 26 g, 128 g i 533 g. Kod 8 od 11 ispitanika koji su primili najviše doze registriran je snažan T-stanični odgovor na HPV16 proteine E6 i E7.

Slijedeća studija ("phase II") koja je već u tijeku ispituje kombinirano djelovanje cjepiva »TA-CIN« i drugog produkta iste kompanije, cjepiva TA-HPV namijenjenog liječenju raka vrata maternice.

Već provedena istraživanja u životinjskom pokusu pokazuju značajno učinkovitiji utjecaj na stimulaciju imunološkog odgovora primjenom obje vrste cjepiva zajedno.

Rezultati "phase II" studije bit će dostupni najvjerojatnije već početkom iduće godine. Potencijalna uporaba TA-CIN cjepiva ovisi o rezultatima budućih istraživanja.


Vaccine 2002; 20:3456-3464

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve