Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Dugoročni podaci iz faze II studije pokazuju da HER-2/neu vakcina iz stimulirajućeg faktora kolonija granulocita-makrofaga, smanjuje učestalost povrata raka dojke, izvijestili su istraživači u on-line izdanju časopisa Cancer.

Pukovnik dr. George E. Peoples iz Vojno medicinskog centra Brooke, Fort Sam Houston u Teksasu, izjavio je: "Zauzeli smo drugačiji pristup u razvoju cjepiva za rak dojke i usredotočili se na adjuvantno liječenje. Želimo koristiti naše cjepivo da spriječimo bolest umjesto da liječimo postojeći tumor. "

Dr. Peoples je dodao: "Imali smo fazu II u ispitivanju cjepiva E75 kao dodatnog liječenja raka dojke s pozitivnim limfnim čvorovima i onima koji su visoko rizični za pojavu metastaza u limfnim čvorovima, ali ih trenutno nema, sve sa željom da bismo spriječili povrat bolesti. Prošlo je već pet godina kako kontroliramo 195 pacijentica. Povrat bolesti u prospektivnoj kontrolnoj skupini je veći od 20%, dok je u grupi koja je cijepljenja stopa povrata bolesti tek oko 10%."

Dr. Peoples i kolege prijavili su da je u 24 mjeseca od 182 promatrane žene bilo 94.3% žena koje su cijepljene i bile bez povrata bolesti naspram 86.8% žena u kontrolnoj grupi, te je za 57% smanjen relativni rizik povrata bolesti.

"Zanimljivo je da je vakcina usmjerena na HER2 pokazala djelotvornost kod pacijentica s HER2 1+ i 2+ karcinomima (60% svih karcinoma dojke). Trastuzumab (Herceptin) je koristan samo za žene s HER2 3+ karcinomima (20% raka dojke), a cjepivo se kod njih uspješno koristi uz trastuzumab. Faza 3 ispitivanja cjepiva provodit će se na samom početku 2012. godine. "

 

 

Cancer 2011; on-line izdanje.

  Novosti - Sve