Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

I dok između debljine endometrija i nastupanja trudnoće u postupku potpomognute oplodnje i embrijskog transfera postoji jasna povezanost, ovaj odnos više je linearnog nego stupnjevitog karaktera, navodi se u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Debljina endometrija - sluznice koja oblaže materničnu šupljinu predstavlja pokazatelj prijemčivosti maternice za embrij i u tipičnom postupku mjeri se neposredno prije embrijskog transfera u okviru postupka umjetne oplodnje IVF (in vitro fertilizacija) "međutim interpretacija i klinička uporaba ovog mjerenja ostaje kontroverzna", navode američki znanstvenici iz Shady Grove Fertility Reproductive Science Center, Rockville, Maryland. Suprotno dosadašnjim rezultatima, našli su u retrospektivnom istraživanju 1.294 IVF ciklusa s prijenosom jednog ili dva visoko kvalitetna embrija u stadiju blastociste, kako ne postoji pad učestalosti nastupanja trudnoća ukoliko se embrijski transfer obavlja kod endometrija debljine manje od preporučenih 8 - 10 mm.

"Unatoč ranijim shvaćanjima, našli smo vrlo blagi pad učestalosti u nastupanju trudnoće kod manje debljine endometrija", navode autori.

"Stopa trudnoća bila je najviša (oko 75%) u skupini pacijentica kod kojih je endometrij bio najdeblji (14 mm ili više), dok je još uvijek bila odlična (više od 50%) u skupini pacijentica kod kojih je endometrij bio tanji od 8 mm", pojašnjavaju znanstvenici.

"Neki kliničari će se odlučiti za prekid postupka embrijskog transfera ukoliko je endometrij ispod graničnih vrijednosti od 8-10 mm, te će pristupiti zaleđivanju embrija u nadi da će prijenos embrija biti moguć kasnije, kada će prijemčivost maternice biti daleko veća", naglasili su autori.

"Naši rezultati ukazuju da zbog tankog endometrija nije nužno prekidati postupak embrijskog transfera, jer se visoka stopa trudnoća može ostvariti unatoč vrlo tankom endometriju ukoliko se radi o visoko kvalitetnim embrijima", zaključak je američkih istraživača.

 

Fertil Steril 2007;87:53-59.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve